Nove fotografije: 15-člani tim stigao iz Saudijske Arabije da ubije Kašogija(FOTO)

Agencija Anadolija došla je u posjed novih fotografija o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija, a na njima se prema njihovom pisanju mogu vidjeti pripadnici 15-članog specijalnog egzekutorskog tima koji je stigao iz Saudijske Arabije u Istanbul sa zadatkom da ubije Kašhogija.

 Na fotografijama se, između ostalog, vide prilikom dolaska na aerodrom Ataturk, kao i ulazak u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu, javlja Anadolija.

Republičko tužilaštvo u Istanbulu nastavlja sa istragom o ubistvu saudijskog novinara i kolumniste Vašington Posta Džamala Kašogija, koji je ubijen 2. oktobra ove godine u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. 

Ekipe istanbulske policije za borbu protiv terorizma i pripadnici Obavještajne službe Republike Tursek (MIT) u okviru istrage razmatrali su snimke sigurnosnih kamera u blizini zgrade saudijskog konzulata, ali i drugih lokacija grada. 

U okviru pomenutih aktivnosti do sada je prikupljeno oko 3.500 sati videozapisa sa ukupno 147 sigurnosnih kamera iz istanbulskih četvrti Levent i Sultanahmet, kao i područja aerodroma Ataturk u Istanbulu. 

Na videozapisima se može vidjeti kretanje 15 članova specijalnog egzekutorskog tima prije i poslije ubistva novinara Kašogija.

Prema informacijama sigurnosnih izvora, obavještajac Mohamed Sad Alzahrani (30), general Mansour Othman Abu Husain (46) i obavještajac potpukovnik Naif Hasan Alarifi (32) su 1. oktobra u 16:30 sati po lokalnom vremenu doputovali u Istanbul redovnim letom Saudi Arabijan Erlajnsa,

Potom su letom Turkiš Erlajnsa 2. oktobra u 01:30 sati, na aerodrom Ataturk stigli Abdualziz Mohamed al-Havsavi (31), Khalid Aedh G. Alotaibi (30) i obavještajac Sad Mešal Albostani (31),čega su se smjestili u hotel. 

Istog dana, privatnim avionom na aerodrom Ataturk sletjeli su potpukovnik Badr Lafi M. Alotaibi (45), pripadnik kraljevskog obezbjeđenja Waleed Abdullah M. Alshehri (38), general Mustafa Mohamed Almadani (57), Faad Šabib Albalavi (33), general Maher Abdulaziz Mutreb (47), obavještajac Tar Galeb Alharbi (39), obavještajac Turki Musharaf Alshehri (36), potpukovnik Salah Mohamed Tubaigi (47) i Saif Sad Alqahtani (45). 

Oni su odvojeno ušli u konzulat u više grupa u 09.50 i u 10.57, 11.00 i 12.30 sati.

Mustafa Mohamed Almadani je obukao odjeću Džemala Kašogija stavio lažnu bradu i brkove, te s crnom kesom u ruci, u 14:53 sati napustio konzulat, tako što je izašao na zadnja vrata. Almadani je taksijem otišao do istanbulskog Sultanahmeta, u 16:13 je ušao u džamijski toalet, a u 16:29 je izašao drugu odjeću. 

Istovremeno, u dvorištu ispred konzulata bio je parkiran minibus registarskih oznaka "34 CC 1865", nakon što su u njega stavljene torbe i vreće, u 15:00 je krenuo prema konzulatu, nakon čega su unutar zgrade prebačene torbe i vreće. 

Nakon planiranog ubistva specijalni tim se vratio u hotel, a potom u različito vrijeme su krenuli prema aerodromu. 

Nakon toga su pripadnici ove grupe različitim privatnim avionima 2. oktobra poletjeli sa a aerodroma Ataturk za Saudijsku Arabiju. 

Almadani koji je prerušen u Kašogija hodao ulicama Istanbula, te Saif Sad Alkahtani koji je bio u njegovoj pratnji, su 3. oktobra u 1:30 sati redovnim letom Turkiš Erlajnsa preko Egipta odletjeli u Saudijsku Arabiju. 

Kašogi, novinar i kolumnista lista Vašington Posta, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno. 

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. 

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Kašogijevim posmrtnim ostacima. 

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Kašogijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.