Prvi sastanak Vodoprivredne komisije CG za saradnju sa Albanijom: Intenzivirati rad na rješavanju zajedničkih pitanja
Sa sastanka

Prvi sastanak Vodoprivredne komisije CG za saradnju sa Albanijom: Intenzivirati rad na rješavanju zajedničkih pitanja

Prvi sastanak novoformirane crnogorske Vodoprivredne komisije za saradnju sa Albanijom održan je danas u Podgorici u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića.

Formiranje bilateralnih vodoprivrednih komisija je obaveza u skladu sa Okvirnim Sporazumom o vodoprivrednim odnosima između Crne Gore i Albanije potpisanim u okviru zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Albanije, održane 3. jula. 2018. godine u Skadru, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Vodoprivredna komisija je tehničko tijelo, koje će raditi na analizi i predlogu najboljih mogućih rješenja unaprijeđenja prekograničnog upravljanja površinskim i podzemnim vodama između Crne Gore i Albanije.

Osnovni cilj formiranja vodoprivrednih komisija Crne Gore i Albanije jeste očuvanje prekograničnih vodnih resursa, usklađivanje sa EU standardima, implementacija Konvencije o vodama, kao i razvoj najboljeg upravljačkog modela kroz dijalog na osnovu argumenata dobijenih kroz naučnu i stručnu analizu postojećeg stanja i budućih scenarija planiranog razvoja", pojašnjeno je iz Ministarstva.

U dosadašnjem periodu kako kažu, radilo se na pripremi projekata prekograničnog karaktera kroz instrumente podrške Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), GIZ-a, Svjetske banke, Evropske Unije, kao i nacionalnih institucija - CANU, Uprave za vode i Hidrometeorološkog zavoda.  

Novoformirana crnogorska vodoprivredna komisija će, kako je saopšteno,  zajedno sa kolegama iz albanske vodoprivredne komisije raditi na analizi dosadašnjih rezultata kao i predlogu zajedničkih rješenja.

Crnogorska strana će, kako je danas zaključeno, inicirati da se zajednički sastanak komisija dvije zemlje održi u najkraćem roku, kako bi se intenzivirao rad na rješavanju zajedničkih pitanja, od interesa za dvije države.

"Svakako, pitanja od najvećeg značaja za Crnu Goru kao što su funkcionisanje sistema hidroelektrana na Drimu, nasipi na Bojani, rijeka Grnčar kao i tekuća pitanja o potencijalnoj izgradnji objekata na Cijevni u Albaniji, će biti otvorena i o njima će biti raspravljano kroz dosadašnje analize, argumentovano i sa konačnim ciljem utvrđivanja obostranog interesa, očuvanja i održivog korišćenja vodnih resursa.

Osim ovih, komisija će se baviti i predlogom novih projekata, koji će biti kandidovani kod međunarodnih partnera za dalju finansijsku podršku i njihovu implementaciju", navodi se u saopštenju.

Današnjoj sjednici, osim članova Komisije, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović i generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

U sastavu Vodoprivredne komisije Crne Gore su: Momčilo Blagojević generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja– predsjednik Komisije; Damir Gutić, direktor Uprave za vode; prof.dr Mićko Radulović, Građevinski fakultet; prof.dr Goran Sekulić, Građevinski fakultet; prof.dr Mihailo Burić, Filozofski fakultet; doc.dr Radovan Đurović, Građevinski fakultet; Darko Novaković, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju; Miodrag Radunović, načelnik pravne službe u Ministarstvu poljoprivrede; Enis Đokaj iz Ministarstva poljoprivrede, sekretar Komisije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.