Najmanje 80 novinara ubijeno ove godine
ilustracija

Reporteri bez granica

Najmanje 80 novinara ubijeno ove godine

Nevladina organizacija Reporteri bez granica objavila je da je, zbog svog posla, najmanje 80 novinara ubijeno ove godine u svijetu.

Više od polovine ubijeno je u samo pet zemalja - Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navedeno je u godišnjem izvještaju objavljenom u Berlinu.

Prema tim podacima, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu i šest u Indiji.

U izvještaju je navedeno i da je šest novinara stradalo u SAD, od kojih je četvoro poginulo u napadu na list Capital Gazette u Marilendu, prenio je Indeks.

Reporteri bez granica su naveli da se 348 novinara u svijetu nalazi u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U svijetu su u poslednjih deset godina ubijena 702 novinara.

Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, ali isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvještaju.

Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja.

Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolisali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

Kako je navedeno, u svijetu je u protekloj godini bilo oteto 60 novinara, šest više u odnosu na prethodnu godinu.

Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.