Tači: Moj narod zbog tragične prošlosti strahuje od uniformi,  vojska Kosova će biti faktor mira i stabilnosti
Hašim Tači

Tači: Moj narod zbog tragične prošlosti strahuje od uniformi, vojska Kosova će biti faktor mira i stabilnosti

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je sinoć na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu da je formiranje vojske Kosova potpuno normalna odluka, pravedna po misiji i cilju i da će oružane snage Kosova donijeti više mira i stabilnosti regionu.

"Ako smo napravili grešku, to je jer smo čekali pet godina na to. Odluka o vojsci možda kasni, ali nije pogrešna. Kosovo kao nezavisna i suverena država sada je napravila normalan, prirodan korak ka formiranju vojske", rekao je Tači.

On je rekao da ta odluka nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN, Ustavu Kosova, Ahtisarijevom izveštaju ili međunarodnom pravu.

"Član 15 Rezolucije 1244 govori o razoružavaju Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), što je završeno bez incidenata u septembru 1999. godine", rekao je Tači.

On je rekao da Kosovo ima neotuđivo pravo na vojsku i da je to volja naroda na Kosovu, "jednoglasni stav poslanika koje su građani izabrali, sviđalo se to nekome ili ne".

Tači je rekao da formiranje vojske Kosova nije upereno protiv bilo koga i da vojska neće biti prijetnja, već profesionalna i višenacionalna vojska i da se tog opredeljenja neće odreći.

"To je vojska koja će štiti svakog građanina na cijeloj teritoriji Kosova, bez obrzira na jezik koji pričaju kod kuće", rekao je Tači i dodao da su jedina prijetnja regionalnom miru i stabilnosti "iracionalni pozivi na rat i sukobe koji stižu od sjevernog susjeda" Kosova.

On je dodao da njegov narod zbog tragične prošlosti strahuje od uniformi, jer su vojske na Kosovu uvijek bile strane, a da će vojska Kosova biti faktor mira i stabilnosti i da će njihovi napori biti koordinisani sa NATO-om.

Tači je rekao i da Kosovo ima najveći broj povratnika i da se više od milion protjeranih građana, koje je protjerao režim bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića vratilo u svoje domove koji su 1999. godine bili potpuno uništeni.

On je dodao da su dijalog i konačni dogovor potrebni zbog budućnosti, a da je Srbija vodila užasnu kampanju protiv prijema Kosova u Interpol, ali da je Kosovo i dalje opredijeljeno za dijalog sa Srbijom.

"Ne podržavamo sukobe, nikada nismo izazvali sukob, uvijek smo bili žrtve i borili se za opstanak. Ciklus nasilja se mora zaustaviti", rekao je Tači i dodao da u budućnosti vidi da Srbija i Kosovo "sjede ravnopravni" za evropskim stolom, dok vidi vojnike vojski Kosova i Srbije kako rade zajedno u međunarodnim misijama.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.