Pažin predstavio u Skupštini prijedloge tri zakona kojima se unapređuje pravna sigurnost građana
Zoran Pažin

Pažin predstavio u Skupštini prijedloge tri zakona kojima se unapređuje pravna sigurnost građana

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin predstavio je danas u Skupštini Crne Gore predloge tri zakona kojima se unapređuje pravna sigurnost građana, usvajaju standardi i procedure Evropske unije u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima i uvode viši standardi javne odgovornosti u radu notara.

"Predloženim Zakonom o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa obezbjeđuje se jedinstven način postupanja svih pravnih subjekata koji vrše ovjeru potpisa, rukopisa i prepisa, čime je obezbijeđen viši stepen pravne sigurnosti građana", saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Kako je kazao, ovim zakonom je nadležnost notara proširena i na ovjeru rukopisa.

"Važnu novinu u ovom zakonu predstavija i obaveza suda, organa lokalne uprave i notara koji vrše ovjeru da infromaciju o ovjeri potpisa u pravnom poslu koji podliježe poreskim obavezama, dostavi organu uprave nadležnom za poslove poreza u roku od 15 dana od dana kada je izvršena ovjera potpisa. Ovakvo zakonsko rješenje doprinijeće identifikaciji i evidenciji poreskih obveznika, a samim tim i boljoj naplati poreza", kazao je Pažin.
U saopštenju se navodi da predloženim Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije uređuje se pravosudna saradnja u krivičnim stvarima između Crne Gore i država članica Evropske unije.

Dodaje se, da donošenjem ovog zakona u crnogorski pravni sistem biće prenijeti najvažniji pravni akti Evropske unije u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, uključujući čak 17 direktiva i drugih pravnih instrumenata Evropske unije, čime se olakšava priprema crnogorskih institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu i preuzimanje odgovornosti nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

"Propis ce na jednom mjestu objedinili paket evropskog zakonodavstva u oblasti pravosudne saradnje u krivičnim stvarima i definisati načine primjene nakon stupanja Crne Gore u Evropsku unlju. Izmjenama i dopunama Zakona o notarima propisuje se obaveza notara da Agenciji za sprečavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje korupcije. Ovakvim zakonskim rješenjem jača se odgovornost i transparentnost notarske profesije", navode iz potpredsjednokovog kabineta.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.