67,4% građana vjeruje da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori
Foto:Anadolija

Istraživanje NOMENa

67,4% građana vjeruje da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori

Više od dvije trećine građana Crne Gore, odnosno 67,4 odsto vjeruje da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori, dok najveći broj građana smatra da bi to mogao uraditi ISIS, pokazuju rezultati istraživanja o uticaju medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma, koje je danas predstavljeno u Podgorici.

Istraživanje je sprovela nevladina organizacija NOMEN, u saradnji sa agencijom Defacto. Istraživanje je obuhvatilo uzorak od 1.008 ispitanika na nacionalnom nivou, kao i analizu 126 tekstova i medijskih priloga, koji se bave pitanjima terorizma ili nasilnog ekstremizma, prenosi Anadolija.

Stevan Kandić iz agencije Defacto kazao je da 67,4 odsto ispitanika vjeruje da postoji određena mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori. 

„Kada su u pitanju organizacije koje bi mogle izvršiti napad, 58,6 odsto ispitanika tvrdi da bi to mogao biti ISIS, a nakon toga slijedi Al Kaida“, kazao je Kandić. 

Govoreći o konkretnim prijetnjama, organizovani kriminal je percipiran kao najveća prijetnja po bezbijednost Crne Gore. Sa ovim stavom se slaže 57,2 odsto ispitanika. 

Istraživanje je obuhvatilo i pitanja vezano za migrante.

Između 35 i 40 odsto ispitanika smatra da migrantima treba u malom broju dozvoliti boravak u Crnoj Gori. Kada je riječ o vjerskim grupacijama, najprihvatljiviji migranti su pravoslavci – gotovo svaki peti ispitanik bi im dozvolio stalni boravak. Migranti koji su pripadnici islamske i katoličke vjere, znatno su manje prihvatljivi. 

Istraživanje je obuhvatilo i oblast poznavanja osnovnih postulata islama. Pokazalo se da se kovanica „islamski terorizam“ u potpunosti neopravdano koristi, jer se terorizam ne smije vezivati ni za jednu religiju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.