Albanija najveći prijatelji Kosova, Crna Gora među poslednjim
Foto: AA

Istraživanje Kosovskog centra za bezbjedonosne studije

Albanija najveći prijatelji Kosova, Crna Gora među poslednjim

Jako malo građana Kosova smatra da Kosovo ima koristi od dijaloga sa Srbijom, dok većina smatra da je Srbija mnogo profitirala na svom putu ka Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji sigurnosni barometar o spoljnoj politici i dijalogu sa Srbijom, koji je predstavio Kosovski centar za bezbjedonosne studije.

Florian Qehaja, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbjedonosne studije, kazao je da se može zaključiti da se svaka spoljna politika Kosova osjeti na unutrašnju politiku, kao što su na primjer dijalog Kosovo - Srbija ili proces liberalzacije viza. 

Predstavljajući najnoviji barometer, istraživač Kosovskog centra za bezbjedonosne studije, Donika Emini izjavila je da građani Kosova smatraju da spoljna politika Kosova u potpunosti zavisi od rezultata dijaloga sa Srbijom. Emini je navela da Kosovo, ne samo što nije uspjelo da obezbijedi nova priznanja, nego je tokom ove godine suočeno i sa povlačenjem priznanja. Takođe je istakla da Albanci smatraju da od dijaloga profitira Srbija, dok Srbi smatraju suprotno. 

“Činjenica je da nije bilo transparentnosti u vezi dijaloga i to se jasno vidi, jer kada se pitaju Srbi, oni Kosovo vide kao pobjednika u procesu, dok kosovski Albanci vide Srbiju kao pobjednika. Bilo je onih koji smatraju da nijedna strana ne profitira i da je ovo samo geopolitički rat između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i tendencija Evrospke unije da pokaže da može da riješi konflikt između Kosova i Srbije, što je jedan od najotvorenijih konflikata u reginu”, kazala je Emini. 

Istraživanje urađeno tokom decembra, pokazuje da 80 posto građana smatra da bi Zajednica opština sa srpskom većinom bila smetnja državi Kosovo, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Takođe, građani smatraju da je uticaj Srbije na Kosovu rizičan, posebno kroz Srpsku listu, koja sluša Beograd, a utiče na odluke Prištine. 

Emini je kazala i da je postavljeno pitanje o tome da li razmjena teritorija rešava otvoreno pitanje između Kosova i Srbije. 

“Oko 80 posto ispitanih je reklo ne, a samo manjina od 8,8 posto smatra da ta alternativa može zatvoriti pitanje sa Srbijom. Važno je vidjeti i kako Srbi i Albanci i po kojim regionima odgovaraju, jer su Srbi sa sjevera Kosova njih oko 36 za, dok oni koji žive južno i koji su integrisani izrazili su oklijevanje prema toj alternativi”, kazala je Emini. 

Upitani ko treba da vodi dijalog sa Srbijom, oko 15 posto građana veruje da je to predsjednik Kosova Hašim Tači, dok 11,5 posto smatra da to treba biti Albin Kurti, lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje. Više od 85 posto ispitanika Srbiju vidi kao neprijateljsku zemlju i istovremeno je smatra kao najveću prščetnju spoljnoj bezbčednosti Kosova. 

Kada je riječ o odnosu Kosova sa drugim zemljama, u regionu kao najprijateljskije zemlje smatraju se Albanija sa 86,4 posto i Hrvatska sa 73, slijede Makedonija sa oko 50 posto i Crna Gora sa 48,1 posto. Samo 36 posto ispitanika smatra BiH prijateljskom zemljom, dok većina ima negativan odnos prema toj zemlji, prije svega, zbog njenog srječavanja da se Kosovo učlani u Interpol ili druge regionalne inicijative. 

Da su Sjedinjene Američke Države glavni strateški partner Kosovu smatra oko 86 posto ispitanika, dok 89,6 posto od zemalja EU vidi Njemačku kao glavnog saveznika. Oko 70 posto vjeruje da je Turska prijateljski partner Kosovu. 

Barometar je rezultat intervjuua urađenih sa 1.085 porodičnih ekonomija iz osam različitih regiona Kosova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.