Meksiko Siti: Vulkan Popokatepetl izbacivao veću količinu lave (VIDEO)
Pogled na Popokatepetl iz Meksiko Sitija tokom erupcije 2016.

Visok 5.426 metara

Meksiko Siti: Vulkan Popokatepetl izbacivao veću količinu lave (VIDEO)

Centralnomeksički vulkan Popokatepetl poznat je po, osim teško izgovorljivog imena, tome da je u protekloj deceniji prilično aktivan, a tokom prošle noći opravdao je svoju reputaciju snažnom erupcijom, izbacujući pepeo nekoliko kilometara u visinu, kao i veću količinu lave po gornjim djelovina planine.

Dok se pepeo ne slegne, nadležni savjetuju ljude da izbjegavaju područje oko vulkana, a one koji se tamo već nalaze da budu oprezni.

Popokatepetl je aktivni stratovulkan visok 5.426 metara i nalazi se 70 kilometara jugoistočno od prijestonice Meksiko Sitija, odakle se po vedrom vremenu može vidjeti.

Ime Popokatepetl je astečkog porijekla i na jeziku navatl znači „brijeg koji se puši“.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.