Bjelica: Na UCG zarade nikome nijesu smanjene
Duško Bjelica

"Na Univerzitetu potpuno redovno stanje"

Bjelica: Na UCG zarade nikome nijesu smanjene

Univerzitet Crne Gore (UCG) stabilno posluje i finansijski i kadrovski, a što se tiče nastave, ona se odvija u punom obimu i kapacitetu, kazao je predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica.

Bjelica tvrdi da za sada nema nikakvih ozbiljnijih problema što se tiče tekuće studijske godine, iako je semestar pri kraju.

"Pojedini mediji su lansirali stavove pojedinaca koji su iznošeni na osnovu osjećaja, a ne na osnovu činjenica. Na današnji dan UCG posluje pozitivno, nema dugovanja. Sve obaveze izmirujemo na vrijeme i finansijska 2018. godina završiće se pozitivno", rekao je Bjelica.

Bjelica tvrdi da plate na UCG nikome nijesu smanjene, te da je u pojedinim slučajevima došlo je do smanjenja honorara. 

"Prije svega bih rekao da je na Univerzitetu potpuno redovno stanje. Da nikad nijesmo bili u situaciji da u bilo čemu pravimo problem. Probleme prave pojedinci, a lansiraju ih mediji. Na Univerzitetu Crne Gore, kada su u pitanju lični dohoci zaposlenih i nastavnog osoblja, nikome plata nije smanjena. Nekome je možda smanjen honorar, a inače osnovne zarade nikome nijesu smanjene", rekao je Bjelica.

Pojasnio je da po važećim aktima UCG, zaposleni mogu sa viškom časova na izvođenju nastave, da imaju zaradu i do 50 posto ličnog dohotka.

"To se obračunavalo na način što su lični dohoci mjereni na osnovu broja studenata, na osnovu fonda časova, na osnovu grupa sa kojima se izvodi ta nastava, međutim kada je u pitanju ovaj dio, rektor Nikolić sa svojim saradnicima je preduzeo sve kako bi na jedan korektan i zakonit način ipak došao do optimizacije i to je razlog zbog čega je Upravni odbor u punom kapacitetu podržao njegove odluke", kazao je Bjelica.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.