Čavušoglu: Tramp  Erdoganu rekao da rade na pitanju izručenja Gulena
Mevlut Čavušoglu

Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO

Čavušoglu: Tramp Erdoganu rekao da rade na pitanju izručenja Gulena

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog lidera Fetulah Gulena, kako bi bili izručeni Turskoj,

"Zadnji put, kada smo se sastali u Buenos Ajresu, američki predsjednik Donald Tramp je predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu rekao da rade na tom pitanju, ali moraju da vide konkretne korake", rekao je Čavušoglu u obraćanju na 18. Doha Forumu, kojim je moderirao Hadley Gamble sa CNBC-a, dodajući da je stav njegove zemlje u vezi s ovim pitanjem vrlo jasan, javlja Anadolija.

"Naša očekivanja su vrlo jasna. Postoje bilateralni sporazumi i međunarodno pravo. Listu s 84 imena, uključujući ovu osobu i druge članove ove organizacije, predali smo SAD-u kako bi oni bili izručeni Turskoj", kazao je Čavušoglu. 

Podsjetio je i kako SAD pruža podršku terorističkoj organizaciji YPG/PKK u Siriji što, kako je kazao, prijeti nacionalnoj sigurnosti Turske. 

Na pitanje da li bi sarađivao sa Bašarom al-Asadom u slučaju da sirijski predsjednik bude izabran na izborima, turski šef diplomatije je odgovorio da treba razmotriti takvu mogućnost. 

"Ukoliko se u Siriji održe demokratski i pouzdani izvori, onda će svako trebati razmotriti takvu mogućnost", kazao je Čavušoglu. 

Istakao je da se trenutno provode aktivnosti u vezi sa izradom Ustava za Siriju. 

"Oni moraju da pripreme nacrt tog Ustava", kazao je turski ministar vanjskih poslova, dodajući da je važno da se Sirija pripremi za izbore. 

"Ovaj proces mora da se održati pod okriljem Ujedinjenih naroda (UN). Mora biti sveobuhvatan. Svi moraju da imaju prava. Moraju da obuhvate sve ljude u Siriji, ali i one koji žive van Sirije, izbjeglice koje su posljednjih sedam godina raseljeni i koji žive u mojoj zemlji i drugim zemljama. Izbori moraju biti pošteni, transparentni i demokratski. Sirijci nakon ovih izbora moraju da donesu odluku o tome ko treba da upravlja zemljom", kazao je Čavušoglu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.