Koprivica o predlogu budžeta: Nastavak štetne prakse, opasan dužnički akt
Momo Koprivica

Koprivica o predlogu budžeta: Nastavak štetne prakse, opasan dužnički akt

Sve su brojniji dokazi da iz dilova vlade i tajkuna, kojima Duško Marković bestidno tepa, država izlazi kao poniženi podstanar i preprodavac i kao nositeljka sve dužeg prosjačkog štapa. Naime, i predlog budžeta za 2019. godinu dokazuje da je naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina obična farsa smišljena da se tajkunska klika ratosilja ogromnih poreskih dugova, a zauzvrat državi ustupi rugla od nekretnina koje niko nije htio kupiti na slobodnom tržistu.", ocijenio je Momo Koprivica, potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Vladi je jedan od ključnih izgovora za taj postupak bilo to da će se na taj način smanjiti budžetski izdaci za zakup objekata.

"Nasuprot tome, svake godine zabilježen je rast budžetskih izdataka za zakup objekata, a za 2019. godinu su planirani izdaci državnog budžeta na rekordno visokom nivou. Naime, oni su planirani u iznosu od 9 635 710 eura, a to je za 474 790 eura više nego što su bili planirani za 2018. godinu kad su bili zacrtani u iznosu od 9 160 920. Takođe, za 2019. godinu su planirani u iznosu većem za 862 716 eura nego što su bili planirani izdaci za zakup objekata za 2017. godinu. Te 2017. godine su planirani bili na 8 772 994 eura. Prema tome, očigledan je kontinuiran porast budžetslih izdataka za zakup objekata. I taj poslednji porast od 474 790 eura, od čega samo 49 000 eura otpada na povećanje troška zakupa za potrebe naših diplomatsko-konzularnih predstavnistava u inostranstvu za koje se ne mogu koristiti ove domaće nekretnine uzete u procesu naplate poreskog duga, ubjedljivo govori o tome da ta naplata poreskog duga uzimanjem nekretnina ne daje pozitivne rezultate, čak štaviše da je to obična farsa, konstrukcija osmišljena za favorizaciju i spašavanje oronulih miljenika režima", naveo je Koprivica.

Kaže da ako se pogledaju obrazloženja budžeta za 2017., 2018. i 2019. godine u dijelu koji tretira Upravu za imovinu, lako će se izvući zaključak da se iznos rente planira u sve većem iznosu iz godine u godinu.

"Tako je za 2019. godinu renta planirana u iznosu od 2,53 miliona eura, za 2018. bila je planirana u iznosu od 2,23 miliona eura, a za 2017. je bila planirana u iznosu od 2,02 miliona eura. Jasno proizlazi da je za narednu godinu planirana renta veća za 0,3 miliona eura nego sto je bila za 2018. godinu, a za 0,51 milion eura veća nego što je bila planirana za 2017. godinu. Očigledan je konstantan rast iznosa i planirane rente kao izdatka koji se realizuje preko Uprave za imovine. Ovi bilansi neumoljivo hvataju u laž sve one zvaničnike Vlade koji su pravdali uredbe o naplati poreskog duga imovinom i norme iz zakona o budžetu", kaže poslanik Demokrata.

O kvalitetu preuzetih nekretnina najbolje je kako kaže izrekla suštinu stvari sama DRI kad je u Mišljenju u konačnom izvještaju o reviziji uspjeha navela: "Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju."

"Da dodamo i impozantnu ocjenu Odjeljenja za investicione poslove i tekuće održavanje Uprave za imovinu o stanju objekta koji je "Ibon group" DOO iz Nikšića ustupio da bi se otarasio poreskog duga od 243 329 eura, a ta ocjena glasi: "Objekat je u jako lošem stanju, na granici devastacije i zahtijeva potpunu rekonstrukciju, uz napomenu da je najekonomičnije rješenje rušenje postojećeg objekta..."  O kvalitetu objekata govori i to da su službenici Ministarstva rada i socijalnog staranja svojevremeno bili smješteni u prostore preuzete od firme Rokšped radi plaćanja 1,4 miliona eura njenog poreskog duga, ali su iz tih vajnih prostora nakon nepuno 6 mjeseci brže-bolje iseljeni zbog neuslovnosti. Krajnje ponižavajuća situacija za državu! To su samo neki od brojnih pokazatelja velike prevare u režiji Vlade koja nemilosrdno zavlači ruku u džepove građana, a drsko favorizuje bogatašku kliku. I to se nastavlja iz godine u godinu, a problem produbljuje i pogoršava, o čemu svjedoči i sam predlog budžeta za narednu godinu. Još se Ministarstvo finansija hvali rješavanjem problema nagomilanih poreskih dugova, a evidentno je da to nema istinsko utemeljenje niti pozitivne rezultate u pogledu državne kase.

Zapravo, ne samo što se država odriče pripadajućeg novca u ovim slučajevima, nego joj se i pridaju troškovi upravljanja i održavanja tih ruina i škart-nekretnina. Krajnje ponižavajuće joj se prebacuje obaveza da traži kupca tih devastiranih nekretnina tj. da radi ono što nije pošlo za rukom vladinim favoritima, odnosno nameće joj se da bude poniženi preprodavac nekretnina koje nijesu imale prođu na tržistu", smatra Koprivica.

Dodaje i da član 19 predloženog Zakona o budžetu za 2019. godinu planira nastavak ove štetne prakse.

"Ta norma je tipičan primjer političke korupcije i kupoprodaje propisa. Ovdje se radi o propisu koji je naručen i namješten, odnosno podešen prema potrebama tajkuna, građevinske mafije i ostalih privilegovanih pripadnika bogataške klike. Oni se odužuju tako što će dati priloge za kampanje vlastodržaca i za račun istih vršiti pritiske na zaposlene uoči izbora. Valja napomenuti da se ta mogućnost plaćanja poreskog duga putem ustupanja nekretnina odnosila samo na one čiji je poreski dug prelazio 100 000 eura. Dakle, isključeni su mali privrednici. Na njih se djeluje preko zloupotrebljenih inspekcija i druge prinude", navodi se u saopštenju.

Koprivica kaže da ako se imaju u vidu razmjere ove i sličnih oblika političke korupcije, ne treba da čudi to što je budžet za 2019. opasan dužnički akt.

"Upravo zato što Vlada ne naplaćuje od bogataške klike ono što treba, a sirotinji sve jače steže kaiš, ne treba da čudi porast nedostajućih sredstava u budžetu za 2019 u odnosu na prethodni budžet i to za 260 miliona eura, ne treba da čudi ni porast planiranog deficita za 26 miliona eura, ne treba da čudi ni to što je sad već na izmaku ove godine utvrđeno da je deficit javnih finansija u 2018. u odnosu na planirani deficit veći za 37,5 miliona eura ili 38,2% itd. Pored svih ovih neumoljivih pokazatelja, najviše zabrinjava to što je ponižena država, a građani i regularni preduzetnici ugroženi i diskriminisani", zaključuje Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.