Kredit od 30 miliona za kupovinu 67 oklopnih vozila,  230 000 eura za službena putovanja
arhiva

Budžet Ministarstva odbrane za 2019tu

Kredit od 30 miliona za kupovinu 67 oklopnih vozila, 230 000 eura za službena putovanja

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila - piše u Prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom prijedlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine.

U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Takođe, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

" Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane, piše u dokumentima", prenosi Pobjeda,

"Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona eura za nabavku tri višenamjenska helikoptera izmirivaće se za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija u skladu sa članom 9 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu"navodi se u dokumentu.

Kad je u pitanju oblast međunarodne saradnje, za koju će MO izdvojiti nešto preko četiri miliona eura, najviše će biti potrošeno za službena putovanja i to 229.400 eura.

"Ova sredstva su planirana za realizaciju aktivnosti po osnovu bilateralne i multilateralne saradnje, aktivnosti u sklopu saradnje sa NATO, realizaciju aktivnosti po Bečkom dokumentu, i realizaciju planiranih aktivnosti vojnih izaslanstava, nacionalnih predstavništava i predstavnika u komandama NATO" navodi se u prijedlogu budžeta.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.