Budžet Bijelog Polja za narednu godinu 14 miliona
Foto: Opština Bijelo Polje

Budžet Bijelog Polja za narednu godinu 14 miliona

Danas je održana Centralana javna rasprava o Nacrtu budžeta Opštine Bijelo Polje za 2019. godinu i Nacrtu odluke o izmjeni Odluke Budžeta Opštine Bijelo Polje za 2018. godinu.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić kazala je da je  Nacrtom budžet Opštine Bijelo Polje za narednu godinu planiran u iznosu od 14.055.300 eura, što je za oko 100.000 eura manje od planiranog budžeta za 2018. godinu, a za oko 200.000 eura manje od predloženog rebalansa za 2018. godinu.

"Smanjenje je uslijedilo jer na svakoj budžetskoj poziciji nastojimo da uštedimo i samnjimo izdatke u cilju konsolidacije javnih finansija i ako očekujemo veću naplatu prihoda, prije svega poreza na dohodak fizičkih lica, koji je uslijedio nakon izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, a kojim se predviđa povećanje ustupanja poreza na dohodak fizičkih lica opštinama sa sjevera sa sadašnjih 12% na 50 % čime će se znatno poboljšati finansijski pložaj opština na sjeveru Crne Gore. Očekujemo povećanje naplate poreza na imovinu većom naplatom poreskih dugovanja od ranih godina pogotovo od firmi koje su se našle u stečaju kao i od naplate naknade za bespravno sagrađene objekte. Očekujemo prihod od stranih donatora na ime kapitalnih donacija, zatim transfere za primitke iz  Egalizacionog fonda, objasnila je Nuhodžić, prenosi opštinski sajt.

Stalna rezerva budžeta planirana je u iznosu od 150.000,00  eura, tekuća rezerva budžeta 50.000,00 eura. Tekući prihodi su planirani u iznosu 7,020,000.00 eura, za tekuće izdatke namijenjeno je  7,543,900.00 eura, a za  kapitalne  izdatke 3,185,400.00 eura.

Nuhodžić je osvrćući se na izmjene Odluke o  budžetu Opštine Bijelo Polje za 2018. godinu istakla da su zakoni koji se odnose na ovu oblast, propisuju da u slučajevima kada tokom fisklane godine dođe do smanjanja planiranih prihoda ili povećanja planiranih rashoda vrši se izmjena odluke o budžetu.

"Budžet je bio planiran u iznosu 14.158.500,00€. Prateći realizaciju svih prihoda za devet mjeseci procjenjujemo da  do kraja godine pojedine pozicije u budžetu se neće ostvariti u planiranim iznosima, takođe izdaci za pojedine namjene će se realizovati iznad planiranog iznosa i sve to je dovoljan razlog za predlaganje odluke o izmjeni Odluke Budžeta Opštine Bijelo Polje za 2018. godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.