Đukanović: Zaštita Biogradske gore išla u korak s međunarodnim priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu
Milo Đukanović

Đukanović: Zaštita Biogradske gore išla u korak s međunarodnim priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom obilježavanja 140 godina od proglašenja Biogradske gore zaštićenim područjem prirode, ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, predsjedniku Opštine Kolašin Milosavu Batu Bulatoviću, direktoru JU Nacionalni parkovi Crne Gore Elviru Klica, svim građanima Kolašina i Crne Gore, kao i učesnicima svečane akademije.

„Zahvaljujući dalekovidoj odluci tadašnje crnogorske vlasti, da 1878. godine zaštiti predio Biogradske gore, skoro istovremeno s proglašenjem najstarijih nacionalnih parkova u svijetu, među kojima je i poznati Jelouston park u Sjedinjenim Američkim Državama, danas  se ponosimo prašumom, jednom od tri preostale na evropskom kontinentu. Ovaj najprepoznatljiviji predio Crne Gore karakteriše izuzetno bogatstvo flore i faune, uključujući prisustvo preko 2.000 biljnih vrsta, među kojima i 20% endema Balkanskog poluostrva", naveo je Đukanović

On je kazao da je ovakva odluka išla u korak s međunarodnim priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu i označila je početak institucionalizacije naše države u oblasti zaštite životne sredine i prirodnih resursa.

Dodajući, da ovaj jubilej svjedoči da je takav odnos prema prirodnim bogatstvima svojstven Crnoj Gori i njenim građanima, koji su i u najizazovnijim vremenima promišljali budućnost, kao i u jeku turbulentnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, prije 27 godina proglasili Crnu Goru ekološkom državom.

"Tradicija koju baštinimo obavezuje nas da koristimo sve raspoložive resurse, da održivo upravljamo zaštićenim područjima prirode, omogućavajući našim građanima da uživaju pravo na zdravu životnu sredinu i dugoročno doprinose prosperitetu zemlje, prije svega kroz prepoznatljivu turističku ponudu zasnovanu na jedinstvenim prirodnim vrijednostima Crne Gore. U tom kontekstu treba imati odgovoran odnos prema predviđanjima da se ulaganjem u zaštitu i održivi razvoj zaštićenih područja može osigurati trajno rastuća dodata vrijednost za ekonomiju i stanovništvo sa ukupnim koristima od preko 1,5 milijardi € tokom narednih 25 godina“, zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.