Crna Gora ponovo stekla aktivni status u Partnerstvu za otvorenu upravu
Foto: MJU

Crna Gora ponovo stekla aktivni status u Partnerstvu za otvorenu upravu

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, primila je pismo Sanjay Pradhana, glavnog izvršnog direktora Partnerstva za otvorenu upravu, u kojem se navodi da je Crna Gora ponovo stekla aktivan status u incijativi Partnerstva za otvorenu upravu.

“Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijatve Partnerstva za otvorenu  upravu. S obzirom na usvajanje Akcionog plana 2018-2020., sa velikim zadovoljstvom potvrđujemo da je Crna Gora ponovo stekla aktivni status u OGP, stupanjem na snagu 20. novembra 2018. godine", navodi se u pismu.

Ministarstvo javne uprave je nakon odluke Vlade da bude koordinator ovog procesa preuzelo aktivnosti na izradi novog Akcionog plana u okviru inicijative Partnerstva za otvorenu upravu, u junu 2018. godine.

Kako su kazali iz Ministarstva javne uprave, operativnu i vodeću ulogu u izradi Akcionog plana ima novi Operativni tim koji čine predstavnici Vlade na nivou visokorukovodnog kadra i savjetnika predsjednika Vlade i potpredsjednika Vlade, kao i pet predstavnika NVO sektora, a UNDP u Crnoj Gori pružio je ekspertsku podršku pri  izradi Nacionalnog akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu.

"Učešćem u OGP inicijativi, usmjeravamo se na 5 ključnih obaveza poboljšanje javnih usluga, učešće građana, pristup informacijama - otvorenost organa državne uprave, efikasnije upravljanje javnim resursima i povećanje javnog integriteta. U okviru  ovih oblasti, Akcionim planom biće realizovano ukupno 23 aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika. Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012. godine, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.