Više od milijardu eura prihoda od turizma i (poglavlje) 27 razloga za ponos
Foto:MORT

Radulović predstavio rezultate Ministarstva

Više od milijardu eura prihoda od turizma i (poglavlje) 27 razloga za ponos

Do kraja trećeg kvartala od turizma je prihodovano skoro 970 miliona eura, što je već skoro 100 miliona bolji rezultat nego u 2016. i veoma jasan indikator da će se ove godine dostići cifra od milijardu eura prihoda, saopštio je danas ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Crnu Goru je u prvih deset mjeseci ove godine posjetilo preko 2,1 milion turista, što je 100 hiljada više nego čitave prošle godine, naveo je Radulović.

On je predstavljajući rezultate resora kojim rukovodi kazao da su u turizmu postignuti istorijski rezultati. 

"Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je 550 hiljada više nego čitave prošle godine. Takođe, prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima boravilo je preko milion turista tokom jedne godine", kazao je Radulović. 

On je poručio da je zadovoljan postizanjem cilja da preko 50 odsto kreveta bude u kategoriji četiri i pet zvjezdica. 

"U posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od četiri hiljade kreveta. Danas imamo 19 hotela sa pet zvjezdica, a poređenja radi, 2016. godine imali smo devet hotela ove kategorije", precizirao je Radulović. 

Akcenat na Sjever

On je, govoreći o prihodima, kazao da je do kraja trećeg kvartala od turizma prihodovano skoro 970 miliona eura, što je već skoro 100 miliona bolji rezultat nego u 2016. i veoma jasan indikator da će se ove godine dostići  cifra od milijardu eura prihoda. 

"Rukovodeći se pristupom ravnomjernog razvoja svih regija, poseban akcenat u prethodnom dvogodišnjem periodu stavljen je na sjever Crne Gore, i to kroz valorizaciju prostora Bjelasice i Komova, kao i Durmitorskog područja. Formirano je preduzeće Skijališta Crne Gore d.o.o., započet je projekat valorizacije Đalovića pećine (100 miliona eura), nastavljeni radovi na skijalištu Kolašin 1600, kao i rad na valorizaciji hotela Durmitor i Mediteran", naveo je Radulović.

4826889619681355566349572512769847725654016nCopy

Upoređujući dvije godine prije svog dolaska na mjesto ministra sa dvije godine od kako je na čelu Ministarstva, Radulović je kazao da je doneseno tri puta više državnih planskih dokumenata za tri puta manje vremena.

„Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata rezultiralo je većom efikasnošću, unapređenjem sistema i transparentnije i kvalitetnije izrade prostorno-planske dokumentacije“, naglasio je Radulović. On je istakao da nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata i najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju. 

Kao veoma važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće faze projekta 1000+ koja će rezultirati rješavanjem stambenog pitanja za 400 domaćinstava, uz najpovoljniju kamatu do sada, od 2,99%. 

„Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, 10. decemar 2018. otvorili smo Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja“, kazao je Radulović.

Takođe, ministar je naglasio da je Vlada donijela Odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fonda), koji će predstavljati jedan od mehanizama finansiranja programa i projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.