NATO žali zbog poteza Kosova, pojačano prisustvo KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici
Foto:Anadolija

NATO žali zbog poteza Kosova, pojačano prisustvo KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a izjavio je da žali zbog poteza Kosova kojim će svoje bezbjednosne snage pretvoriti u redovnu vojsku.

Apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova usvojila je danas paket zakona i završila transformciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Stoltenberg je u saopštenju istakao da je odluka Skupštine Kosova u petak da počne tranziciju sigurnosnih snaga “donesena uprkos zabrinutosti koju je izrazio NATO“.

“Tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga principijelno je stvar odluke Kosova, mi smo jasno stavili do znanja da za takav potez nije došlo vrijeme“, kazao je Stoltenberg.On je rekao da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru trenutnog mandata, ali da će s ovom promjenom savez “sada morati preispitati nivo NATO-ovog angažmana sa Kosovskim bezbjednosnim snagama“.

Ponovo je pozvao Prištinu i Beograd da ostanu smireni i da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije.

Mirovne snage NATO-a raspoređene su na Kosovu 1999. godine, kada je Srbija izgubila kontrolu nad svojom bivšom pokrajinom nakon krvavog obračuna sa albanskim separatistima.

2018121423393072739893522Web

Mitrovica, foto:AA

 Dok je u Skupštini Kosova u Prištini glasano za paket zakona o transfomaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova, u Sjevernoj Mitrovici je pojačano prisustvo snaga KFOR-a.

Snage KFOR-a su raspoređene na mostu na rijeci Ibar, koja dijeli grad Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio, prenosi Anadolija.

Sjeverni dio Mitrovice je od jutros okićen srpskim zastavama, dok se u južnom dijelu vijore američke zastave. 

2018121423393072739893526Web

2018121423393101839893994Web

Foto:Anadolija

Najavljeno je da će srpski studenti tačno u 12,44 sati, simbolično, prema Rezoluciji 1244 SB UN-a o Kosovu, ispred kancelarije UNMIK-a i EULEX-a u Sjevernoj Mitrovici izvesti novi performans. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.