Jačanje vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse: Crnogorski vojnici upućeni u Letoniju
Foto:MO

Otputovali zajedno sa kolegama iz Slovenije

Jačanje vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse: Crnogorski vojnici upućeni u Letoniju

Osam crnogorskih vojnika upućeno je u misiju Pojačano istureno prisustvo – (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačkih OS. 

"Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije", kaže se u saopštenju. 

Podsjeća se da su na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici  postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi. 

"Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu. 
Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost iz jula 2018. godine. Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci", naveli su iz resora odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.