Erdogan: Ubice novinara najbliže saudijskom princu
Muhamed bin Salman

I Američki Senat proglasio prestolonasljendika odgovornim

Erdogan: Ubice novinara najbliže saudijskom princu

Ubistvo Džamala Kašogija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije nije tema koja se može ostaviti po strani, zapravo sve je jasno, kazao je turski predjsendik Redžep Tajip Erdogan.

Preko audiosnimaka saznali smo da su izvršioci osobe najbliže princu prijestolonasljedniku, kazao je turski predjsednik, prenosi agencija Anadolija.

I Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman proglašava odgovornim za ubistvo novinara Kašogija.

U rezoluciji se navodi da su izjave saudijskih vlasti u vezi s ubistvom Kašogija ozbiljno narušile povjerenje u dugogodišnje prijateljstvo i odnose između SAD-a i Saudijske Arabije.Osuđuje se ubistvo saudijskog novinara te pozivaju vlasti Saudijske Arabije da procesuiraju odgovorne.

Nacrt rezolucije je predložio šef Komisije za vanjske poslove pri Senatu Bob Corker.

Kašogi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

dzamalkashogijutjub

Ubijeni novinar

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno. Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Kašoggijevim posmrtnim ostacima.

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Kašogijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.