Potpukovnik Pantović: Godinu obilježio napredak u svim aktivnostima iz Plana vojne integracije u NATO
Ilustracija

Potpukovnik Pantović: Godinu obilježio napredak u svim aktivnostima iz Plana vojne integracije u NATO

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o realizaciji Plana vojne integracije Crne Gore u NATO.

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnik Aleksandar Pantović kazao je da su izrada strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije Vojske Crne Gore, za šta je od izuzetnog značaja nabavka tri Bell-ova helikoptera, uspostavljanje misije Air Policing-a, neke od najznačajnijih aktivnosti koje su realizovane tokom ove godine iz Plana vojne integracije Crne Gore u NATO.

On je istakao da je tokom 2018. godine nastavljena realizacija planiranih aktivnosti iz procesa integracije Crne Gore u NATO.

GetImage

Pantović, foto: Vlada CG

Potpukovnik Pantović posebno se osvrnuo na izradu strateških dokumenata, koja su polazna osnova za nastavak reformi u sektoru odbrane.

"To su Strategija nacionalne bezbijednosti i Strategijski pregled odbrane, kao i Strategija odbrane i Dugoročni plan razvoja odbrane, koja su u fazi izrade.

Crna Gora je tokom ove godine usvojila i ratifikovala 156 standarda odbrane, od čega su 127 NATO standardi, uz ratifikovanje 82 NATO standarda", istakao je potpukovnik.

 Pantović je kazao da je proces opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore ove godine posebno obilježila nabavka tri helikoptera Bell-412, kao i njemačka donacija šest lakooklopnih vozila za Četu vojne policije. On je dodao da je završena druga faza rekonstrukcije raketne topovnjače RTOP-405 i nabavljena nova vježbovno-terenska uniforma za sve pripadnike VCG.

Proces reforme VCG nastaviće se kako je kazao  i u skladu sa Odlukom o novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

"U ovoj 2018. godini, započet je angažman VCG u NATO misiji KFOR na Kosovu, a ovih dana počinje i u misiji u Letoniji, u okviru snaga pojačanog isturenog prisustva (Enhanced Forward Presence – eFP)", naveo je on.

Potpukovnik je istakao da su od strane međunarodnog tima ocjenjene i sertifikovane kao borbeno spremne, deklarisane za doprinos NATO-u: 2. pješadijska četa, Odjeljenje hemijsko-biološko-radiološko-nuklearno, Tim za realizaciju ekspolozivnih naprava i Odjeljenje vojne policije.

Naveo je i da je u Ministarstvu odbrane u toku formiranje Odjeljenja za cyber odbranu i odgovore na informatičke prijetnje(CD/CIRT) i Vojnog tima za odgovore na kompjuterske incidente, i da je Vojska Crne Gore učestvovala na 22 međunarodne vježbe, sa angažovanjem 302 vojnika.Proces integracije prate zajedno Radni tim Crne Gore i NATO Radna grupa za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group-AIWG), i u okviru Godišnje integracijske konferencije (Annual Integration Conference.AIC).
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.