Janović: Potrebe mladih biće ključna smjernica naših budućih aktivnosti
Nikola Janović

Utvrđen Predlog novog Zakona o mladima

Janović: Potrebe mladih biće ključna smjernica naših budućih aktivnosti

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog novog Zakona o mladima.

Ministar sporta Nikola Janović na konferenciji za medije nakon održane sjednice kazao je da je Predlogom zakona o mladima značajno unaprijeđeno planiranje i sprovođenje omladinske politike, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

"Stvoreni su uslovi za jačanje institucionalnog okvira za planiranje i sprovođenje omladinske politike sa posebnim fokusom na osnaživanje uloge i funkcionisanja omladinskih centara", saopštio je Janović.

On je istakao da je jedna od najznačajnijih novina propisana Predlogom zakona i donošenje Programa ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike.

"Shodno ovoj obavezi, Ministarstvo će, najmanje jednom u dvije godine izrađivati analizu potreba mladih. Na ovaj način se fokus vladine politike u ovoj oblasti usmjerava ka konkretnim potrebama mladih, koje će kasnije i biti dio Programa za njihovo direktno finansiranje", naglasio je ministar Janović.

Takođe, Predlogom zakona stvorile su se mogućnosti da Ministarstvo sporta može direktno ulagati u izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju ili opremanje omladinskih centara i omladinskih klubova, koji predstavljaju besplatne prostore za usavršavanje, druženje i razmjenu znanja i iskustava mladih.

"Na ovaj način osnažiće se održivost, i što je najvažnije poboljšati uslovi i funkcionalnost rada omladinskih servisa", pojasnio je ministar sporta.

Osim toga, kako je pojasnio Predlogom zakona se unapređuje udruživanje NVO koje sprovode omladinsku politiku i propisuje da iste mogu osnovti savez,u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje NVO, što do sada nije bilo prepoznato u važećem zakonu.

Ministar Janović je u daljem obraćanju rekao da se segment sufinansiranja omladinske politike Predlogom zakona usmjerava na ispunjenje potreba mladih iz Programa ostvarivanja javnog interesa iz oblasti omladinske politike, zatim na izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje omladinskih servisa, kao i poboljšanje uslova i funkcionisanje omladinskih servisa koje je obrazovalo Ministarstvo.

Na kraju, Janović je istakao da pozitivno mišljenje Evropske komisije na predlog ovog zakonskog teksta predstavlja najbolju potvrdu usklađenosti sa evropskim standardima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.