Priština: Formiranjem vojske Kosovo se kompletira kao država
Tribina u Prištini, foto:Anadolija

Uz podršku SAD

Priština: Formiranjem vojske Kosovo se kompletira kao država

Vojska Kosova će biti odbrambena snaga, snaga koja će doprinijeti miru i stabilnosti u regionu, rečeno je na današnjoj debati o temi “Transformacija KBS-a, uticaj na nacionalnu i regionalnu bezbjednost”, koju je organizovala nevladina organizacija KYATA-Kosovska asocijacija mladih Atlanskog sporazuma.

Učesnici debate bili su poslanici Skupštine Kosova, predstavnici Kosovskih bezbjedonosnih snaga, civilnog društva i studenti Koledža Universum.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ahmet Isufi podsjetio je da će Skupština Kosova sjutra glasati za paket zakona o formiranju vojske Kosova. 

“Sada formiranjem vojske, mi kompletiramo državu Kosova sa svim institucijama, računajući na suverenost, integritet i stabilnost Kosova”, kazao je Ahmeti, javlja Anadolija.

On je izrazio zadovoljstvo radom Skupštine Kosova, gdje su poslanici i vlasti i opozicije jednoglasni kda je u pitanju formiranje vojske.

Ahmeti je naglasio da su SAD odlučne da se vojska Kosova formira, a različitosti koje postoje unutar NATO-a koji je sačinjen od mnogo država su, kako je kazao, normalne. 

Poslanica Demokratske partije Kosova i članica Komisije za bezbjednost u Skupštini Kosova Ganimete Musliu naglasila je da su samo srpski poslanici protiv formiranja vojske, dok su pored Albanaca transformaciju KBS-a podržale druge manjinske zajednice.

Istakla je da je dobro što će se sjutrašnja odluka donijeti uz podršku SAD-a i drugih kosovskih prijateljskih zemalja. 

“Ovaj proces šalje jasnu poruku da je izgrađivanje Kosova kao države nepovratan proces i da su njen integritet i suverenitet garantovani Ustavom neprikosnoveni i brane se svim legalnim sredstvima koji su na raspolaganju, a Kosovske bezbjedonosne snage su najvažnija snaga s tog aspekta!”, kazala je Musliu. 

General-pukovnik Kadri Kastrati, bivši komandant KBS-a podsjetio je da je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova urađena revizija bezbjedonosnog sektora Kosova uz pomoć američkih vojnih stručnjaka i nakon dvije godine donijet je zaključak da je Kosovu potrebna vojna snaga od 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 rezervnih.

Po njegovim riječima tada je istraživano i kakvo bi naoružanje vojnih snaga bilo potrebno i koliki bi bi trebao biti njihov budžet, a potom je Ministarstvo KBS-a pripremilo ustavne amandmane i nacrte zakona potrebne za transformaciju KBS-a. 

“I nakon svega 2014. godine Vladi smo proslijedili paket sa ustavnim izmjenama, sa zakonima, ali kao što je poznato tada se ustavne promjene nisu dogodile. Transformacija nije urađena 2014. kada je bilo planirano, iz političkih razloga, zato što predstavnici srpske zajednice nisu htjeli da glasaju za vojsku Kosova kroz ustavne promjene”, kazao je Kastrati. 

On je istakao da se prešlo na "Plan B", odnosno na transformaciju KBS-a zakonskim putem, što znači izmjenu misije Kosovskih bezbjedonosnih snaga, ali ne i promjenu imena.

Kastrati smatra da će ova tranformacija biti od koristi regionu, jer KBS će postati odbrambena snaga, snaga koja doprinosi miru i stabilnosti, a u budućnosti i članica NATO-a. 

Izvor:Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.