Đukanoviću Orden nacionalne časti i ključevi glavnog grada Paragvaja
Foto:Pres služba Predsjednika

Najveće državne i vojne počasti crnogorskom predsjedniku

Đukanoviću Orden nacionalne časti i ključevi glavnog grada Paragvaja

Predsjednik Paragvaja je uručio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije.

 Đukanoviću su prvog dana posjete Paragvaju priređene uoči i tokom susreta s predsjednikom Mario Abdo Benitezom najveće državne i vojne počasti. Nakon obilaska počasne garde i intoniranja nacionalnih himni i polaganja vijenca u Panteonu nacionalnih heroja gdje se upisao u knjigu počasnih gostiju, ispred predsjedničke palate ga je dočekao domaćin, s kojim je susret počeo tet-a-tet razgovorom.

"U nastavku susreta u proširenom sastavu, predsjednik Abdo Benitez je upoznao visokog gosta o uspješnom razvoju zemlje u posljednjih 15-ak godina, ostvarujući prosječni rast BDP od preko 4% godišnje. Paragvaj je zemlja koja je na 4. mjestu po proizvodnji soje, na 7. po proizvodnji mesa i najveći proizvođač obnovljive energije u svijetu. Njihova je strategija da u novim globalnim i tehnološkim uslovima iskoriste integracione procese i pozicioniraju zemlju kao faktor stabilnosti u regionu. U tom cilju ostvaruju saradanju i mimo Latinske Amerike, sa SAD, EU i zemljama Pacifika.Pažljivo prate procese u Crnoj Gori i njena ostvarenja, i željeli bi da razmjenjujemo iskustva i unapređujemo saradnju u obostranom interesu", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

SastanaksapredsjednikomParagvaja2

Đukanović sa predsjednikom Paragvaja

Razgovor je počeo pričom o crnogorskim doseljenicima koji su u ovu zemlju počeli dolaziti još početkom 19. vijeka, a danas ima preko dvije hiljade njihovih potomaka, od kojih su mnogi uspješni u biznisu, politici i diplomatiji.

I pojedini članovi delegacije paragvajskog predsjednika imaju crnogorske korijene.

Uz zahvalnost narodu i vođstvu Paragvaja za prijem Crnogoraca tokom dva vijeka,Đukanović je istakao da Crna Gora i Paragvaj imaju slična iskustva iz slobodarske prošlosti, kao i kad je u pitanju strateška vizija za budućnost.Obostrano je konstatovano da je crnogorska zajednica važan most buduće saradnje.

Nakon što je predsjednika Abdo Beniteza upoznao sa ostvarenjima i planovima savremene Crne Gore, Đukanović mu je uputio poziv da posjeti našu zemlju, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Predsjednik Paragvaja je uručio predsjedniku Đukanoviću najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije - kaže se u saopštenju.

IMGab193bc38060dede805dd91900dfb199V
Foto:Pres služba Predsjednika

Dva predsjednika su prisustvovali i potpisivanju Memoranduma o saradnji diplomatskih akademija, kao i Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. Gradonačelnik Asusiona Mario Fereiro uručio je Predsjedniku ključeve glavnog grada i povelju počasnog gosta paragvajske prijestonice. Takođe, predložio je i pobratimstvo s Podgoricom.

Kako je saopšteno, paralelno, prva dama Paragvaja priredila je veoma sadržajan program za prvu damu Crne Gore. Zajedno su posjetile čuveni "Grad Žena", autentični paragvajski projekat.
Predsjednik Abdo Benitez sa suprugom priredio je ručak u svojoj rezidenciji za predsjednika Đukanovića i suprugu.

IMGd602b8a36447766c14eae3d020f1a769V1IMG9d112cd2355ab4889feaf02feac10b55V

Foto:Pres služba Predsjednika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.