Tri nova kombija za prevoz đaka, vrijednosti 92.000 eura

Tri nova kombija za prevoz đaka, vrijednosti 92.000 eura

U JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ održana je ceremonija predaje tri kombija koje su Delegacija Evropske unije i Fondacije Obrazovanje Roma – REF donirale osnovnim školama „Božidar Vuković Podgoričanin“, Podgorica, „Mileva Lajović-Lalatović“, Nikšić i „Radomir Mitrović“, Berane, za prevoz učenika romske i egipćanske populacije, ukupne vrijednosti 92.000 eura.

Ministarstvo prosvjete i REF su na osnovu Memoranduma o saradnji u okviru projekta „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma i Egipćana (RE) i drugih osetljivih grupa“, koji finansira Delagicija Evropske unije u Crnog Gori, 7. septembra potpisali Ugovor o donaciji tri kombija namjenjenih za potrebe prevoza učenika RE populacije u pomenutim školama.

Na ceremonijii su direktorima škola uručeni ključevi novih kombija marke Opel Movano bus FWD 2.3D MT6, bijele boje, 16+1 sjedište, EUR0 6 standarda.

Ovom prilikom obratili su se sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Špic, direktor REF-a Nadir Redžepi, kao i direktorica JU OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin“, Ljubinka Nedić. 

Sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović zahvalio je na vrijednoj doanciji istakavši da će donirana vozila, đacima RE populacije umnogome olakšati školovanje. On je naglasio da je Ministarstvo prosvjete svjesno izazova sa kojima se suočavaju škole kada je prevoz đaka u pitanju, te pored refundacije sredstava za prevoz učenika, konstantno ulaže napore da preko donacija obezbijedili vozila za prevoz i olakša školovanje djeci iz udaljenih područja.

Mehmedović je istakao da posebno raduje činjenica da će ovom donacijom biti poboljšani uslovi šklovanja učenika romske i egipćanske populacije, jer je interes svih u društvu da oni ostanu u školskim klupama i prođu kroz formalno obrazovanje. 

483649919882396813854774862783825324802048n

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic je podsjetio da je današnja donacija dio šireg projekta Evropske unije, vrijednog milion eura, za unaprijeđenje položaja Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa u Crnoj Gori.

"Zajednički napori Evropske unije, Ministarstva prosvjete i civilnog društva već pokazuju rezultate u vidu veće uključenosti djece u obrazovni sistem, bolji pristup tržištu rada kao i zdravstvenom sistemu za romsku zajednicu", kazao je on.

Direktor REF-a Nadir Redžepi je naglasio značaj postigute održivosti programa kojeg su kroz razne aktivnosti sprovođenje od 2012. godine. Ovo se ogleda u tome što je pozicija RE medijatora insitucionalizovana, sve škole obuhvaćene desegregacijom u okviru programa i dalje su deo ovog procesa, transport za oko 300 RE učenika, logistika i troškovi preuzeti su od strane Ministarstva prosvjete, a doniranjem vozila REF pruža podršku daljoj održivosti programa.

Direktorica JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Ljubinka Nedić je ispred škola kojima su donirana vozila zahvalila donatorima, istakavši značaj ovakve donacije za škole koje pohadjaju djeca RE populacije. Ona je objasnila da će, pored škole “Božidar Vuković Podgoričanin”, autobus služiti i podgoričkim osnovnim školama “Marko Miljanov”, “Vladimir Nazor”, “Savo Pejanović”, “21. Maj”, “Vuk Karadžić” i “Oktoih”.

"Pored nabavke autobusa za prevoz djece kroz projekat “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjiivih grupa“ koji finansira EU a sprovode REF i HELP, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i drugim partnerima, procesom desegregacije je postepeno obuhvaćeno preko 300 redovnih učenika koji žive u Konik kampu u Podgorici, dok sva djeca predškolskog uzrasta pohađaju bar jednu godinu predškolskog programa. Istovremeno, stopa odustajanja od školovanja u nižim razredima je sada manja od 5% u Podgorici, Beranama i Nikšiću, a u višim razredima je smanjena sa 70% na 30%. U posljednje tri školske godine porastao je broj diplomiranja RE učenika. Tome je doprinijela i mentorska podrška RE učenicima osnovnih i srednjih škola koja je institucionalizovana", saopšteno je iz Ministarstva.

U okviru ceremonije, učenici JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ izveli su nekoliko muzičkih tačaka. 

Ceremoniji su prisustvovali i Klaus Mok, regionalni koordinator organizacije HELP, kao i Maraš Dukaj, direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica. 
 

Share

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.