Advokat Jovanović: Poslanici Medojević i Knežević od danas i formalno slobodni
Miroje Jovanović, foto:AA

Nakon odluke Ustavnog suda Crne Gore

Advokat Jovanović: Poslanici Medojević i Knežević od danas i formalno slobodni

Nakon što je Ustavni sud Crne Gore danas donio odluku da se obustavi rješenja Apelacionog i Višeg suda kojim je poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću određeno stavljanje u zatvor, advokat poslanika DF-a Miroje Jovanović kazao je da će u toku dana poslanici Medojević i Knežević biti i formalno slobodni.

"Odluka Ustavnog suda je da se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti dijela Zakonika o krivičnom postupku koji se tiče da se bilo kom građaninu odredi zatvor ako ne govori po volji tužilaštva. Prvi put u istoriji pravosuđa Crne Gore određen je zatvor, a da stvar bude gora i užasnija, prema poslanicima, licima pod aktivnim imunitetom. Poruka građanima je trebala da bude, da kad ovo možemo da radimo poslanicima, zamisli šta možemo da radimo običnim građanima, ljekarima, novinarima i svim drugim ljudima koji mogu biti svjedoci“, kazao je advokat Miroje Jovanović nakon što je objavljena odluka Ustavnog suda. 

On je poručio da pored toga što je pokrenut postupak za ocjenu istavnosti tog dijela Zakona o krivičnom postupku, određena je i obustava od izvršenja, takozvanog stavljanja u zatvor. 

"To znači da bi moralo da se dogodi da u toku današnjeg dana poslanici Medojević i Knežević budu i formalno slobodni, pošto su oni svakako slobodni ljudi“, rekao je Jovanović. 

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević uhapšen je prošlog petka po nalogu podgoričkog Višeg suda, jer je odbio da saopšti ko je pripadnik ANB-a koji mu je saopštio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoiše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju javnosti poznatoj kao “Carine”. 

Medojević je potom kažnjen sa još dva mjeseca zatvora jer je odbio da svjedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine. 

Poslanik DF-a Milan Knežević se danima nalazi u Skupštini Crne Gore i time izbjegava hapšenje zbog odbijanja da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 eura da mu ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.