Posjeta Ćaku nesvakidašnji događaj prepun emocija, Đukanović nakon toga stigao u Paragvaj(FOTO)
Đukanovići juče u Ćaku

U Asusionu dočekan uz najveće državne počasti

Posjeta Ćaku nesvakidašnji događaj prepun emocija, Đukanović nakon toga stigao u Paragvaj(FOTO)

"Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Ćaku juče, gdje živi najbrojnija crnogorska zajednica u ovom dijelu svijeta i otvaranje Crnogorske kuće u Ćaku, na kojem je bio glavni govornik, bili su za ovu argentinsku provinciju nesvakidašnji događaj, prepun emocija. I za potomke naših iseljenika, kao i za druge građane i lokalne vlasti", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Ovo je bila ne samo prva posjeta iz Crne Gore na najvišem nivou, već kako se ističe, prva posjeta šefa jedne države Ćaku uopšte.

4837482522583671508482378096048271044116480n

"Stotine Crnogoraca, od kojih mnogi s ženama i djecom u crnogorskoj nošnji, koju sami ručno prave, uveličali su ovu svečanost", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Počasni konzul Drago Mićunović je kako se dodaje, u emotivnom govoru rekao je da se otvaranjem Crnogorske kuće, nakon što je dom „Durmitor“ ostao na mjestu gdje je sve manje stanovnika, ostvaruje san generacija, posebno mladih i većine onih koji žive u gradu da imaju mjesto za okupljanje, za učenje jezika i raznovrsne kulturne sadržaje, i uslove za smještaj gostujućih predavača i drugih gostiju. On je optimistički poručio da je to samo prvi korak za sve ono što se namjerava osmisliti na prostoru od 4700m2, koji je CNZ „Kralj Nikola“ dobila na poklon od gradskih vlasti Roke Saenz Penja.

4768563122583669475149242371025893914050560n

Gradonačelnik Gerardo Cipolini je podsjetio da su Crnogorci među prvim osnivačima ovog grada, gdje su došli samo četiri godine nakon što su položeni njegovi temelji prije više od sto godina, i što u njemu skladno žive 22 iseljeničke kolonije.

"Cipolini je izrazio nadu da će ovo parče crnogorske zemlje koje je sad na periferiji, u budućnosti biti u samom centru grada, crnogorsko srce Saenz Penja i mjesto gdje će se okupljati svi koji žive ovdje u ljubavi i slozi sa ostalima.

Guverner provincije Domingo Pepo je takođe odao priznanje Crnogorskoj zajednici, i podsjetio da je ona Ćaku do sada dala i dva guvernera, jednog vice guvernera i više gradonačelnika...", saopšteno je.

PredsjedniksapredstavnicimaHrvatskezajednice

Predsjednik sa predstavnicima Hrvatske zajednice

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Hrvatske zajednice na čelu sa ovdje legendarnom Estefanijom Bebom Plantić, koja je svojevremeno mnogo pomogla i okupljanju Crnogoraca.

Đukanović je sinoć doputovao u dvodnevnu posjetu Paragvaju, gdje je u Asusionu dočekan uz najveće državne počasti.

"On će danas imati razgovore sa domaćinom, predsjednikom Mariom Abdo Benitezom, koji će organizovati i zajedničku posjetu čuvenoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu, koja je 1994. uvrštena u Sedam čuda modernog svijeta", navodi se u saopštenju.

DolazakParagvaj

Dolazak u Paragvaj

Predsjednik će tokom posjete Paragvaju imati susrete i s drugim zvaničnicima, kao i predstavnicima novoosnovane Crnogorske zajednice u Paragvaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.