Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude
Radovan Karadžić, foto: AP

Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude

Bivši predsjednik entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravosnažne presude.

Karadžić je na raspravi o stanju u postupku kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću, javlja Anadolija.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka jer je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Vagn Johansen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Podsjetimo, Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.