Žalba PAM-a usvojena, predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje
Ministarstvo ekonomije

Žalba PAM-a usvojena, predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje

Ministarstvo ekonomije je usvojilo žalbu i predmet vratilo Zavodu za intelektualnu svojinu na ponovni postupak i odlučivanje u postupku odlučivanja po žalbi Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG.

"Na Rješenje Zavoda za intelektualnu svojinu od 15.10.2018. godine, kojim se oduzima dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog prava  NVO PAM – CG,  Žalba je usvojena zbog pogrešne primjene materijalnog prava i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Jedan od glavnih nedostataka rješenja Zavoda za intelektualnu svojinu je činjenica da Zavod za intelektualnu svojinu prije oduzimanja dozvole nije u pisanoj formi ukazao na nepravilnosti u radu PAM CG, naložio mjere i odredio rok za otklanjanje nepravilnosti, kako je to propisano članom 151 stav 2 Zakona o autorskom i srodnim pravima", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako dodaju, Zavod za intelektualnu svojinu, postupajući po službenoj dužnosti, a na osnovu Inicijative za oduzimanje/poništaj dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava NVO Organizaciji PAM CG, je dana 15.10.2018. godine, donio rješenje kojim se oduzima dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog prava NVO Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG.

Dodaje se da je nakon toga, NVO Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM CG Ministarstvu ekonomije, kao drugostepenom organu, izjavila žalbu na rješenje Zavoda za intelektualnu svojinu o oduzimanju dozvole.

"Ministarstvo ekonomije je, kao organ koji vrši nadzor nad radom Zavoda za intelektualnu svojinu, u više navrata, između ostalog i u vezi sa predmetnom inicijativom, Zavodu ukazivalo na obavezu vršenja nadzora nad radom NVO PAM CG, u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Ministarstvo ekonomije je i danas uz donošenje Rješenja o usvajanju žalbe, istovremeno uputilo Zavodu još jednom zahtjev da u skladu sa članom 177 Zakona o autorskom i srodnim pravima, izvrši nadzor nad radom NVO PAM CG", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.