UP doprinosi jačanju policijske saradnje zemalja Jugoistočne Evrope
Foto:UP

Generalna skupština SEPCA

UP doprinosi jačanju policijske saradnje zemalja Jugoistočne Evrope

Crnogorska Uprava policije značajno doprinosi nadogradnji saradnje zemalja Zapadnog Balkana, upravo svjesna važnosti snaženja dijaloga i razmjene informacija na svim nivoima i saradnje u duhu dobrosusjedstva, što predstavlja najbolju preporuku za dalji napredak ka Evropskoj uniji, kazao je direktor UP Veselin Veljović u Skoplju.

Veljović je učestvovao na Generalnoj skupštini SEPCA-e (Asocijacija šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope) koja je održana u Skoplju u Makedoniji, 10. i 11. decembra 2018. godine. Tema Generalne skupštine bila je uloga SEPCA-e u projektima finansiranim iz EU fondova koji su usmjereni na jačanje regionalne policijske saradnje. Direktori policija su, kako je saopšteno iz crnogorske Uprave policije, razmatrali i modalitete upravljanja i razmjene informacija među državama članicama, u ciju jačanja regionalnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala.

 Veljović je u izlaganju na konferenciji, u okviru koje je održana Generalna skupština SEPCA-e, ocijenio da crnogorska Uprava policije značajno doprinosi nadogradnji saradnje zemalja Zapadnog Balkana, upravo svjesna važnosti snaženja dijaloga i razmjene informacija na svim nivoima i saradnje u duhu dobrosusjedstva, što predstavlja najbolju preporuku za dalji napredak ka Evropskoj uniji.

"SEPCA treba da nastavi da bude ključni faktor koordinacije, kako bi se sa strateškog nivoa pravovremeno i sveobuhvatno prepoznale prijetnje u oblasti terorizma i organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi i, shodno tome, definisalo zajedničko djelovanje i prepoznali međunarodni partneri koji bi nam bili podrška u postizanju zajedničkih ciljeva", smatra Veljović.

On je takođe podržao dalje aktivnosti SEPCA-e u izradi strateškog dokumenta uz pomoć Europola, koji će biti osnova za plansko djelovanje policijskih službi zemalja članica SEPCA-a, a koji tretira savremene i globalne bezbjednosne izazove među kojima su i ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika i drugih vrsta roba, trgovina ljudima i pranje novca.

Tokom konferencije u Skoplju  Veljović je imao bilateralni susret sa direktorom Biroa za državnu bezbjednost Makedonije Sašom Tasevskim na kojem je ocijenjeno da crnogorska i makedonska policija kvalitetno sarađuju i tokom kojeg su dogovoreni konkretni modaliteti za snažnije zajedničko djelovanje u suzbijanju, sprječavanju i dokazivanju krivičnih djela počinjenih od strane orgranizovanih kriminalnih grupa koje djeluju u regionu.

 Veljović se sastao i sa direktorom Policije Albanije Ardijem Veliuem a tokom susreta su konstatovali dobru saradnju graničnih i kriminalističkih službi, sa posebnim akcentom na rješavanje pitanja ilegalnih migracija, što je aktuelni izazov i za policije susjednih država.

 

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović imao je sastanak i sa direktorom policije Republike Srpske Darkom Ćulumom na kojem je dogovoren nastavak profesionalne saradnje a posebno u oblasti razmjene informacija od važnosti za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala.   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.