Norveška donirala preko 345 000 za borbu protiv krijumčarenja migranata u Albaniji, Crnoj Gori i BiH
ilustracija, foto:Reuters

Projekat Međunarodne organizacije za migracije

Norveška donirala preko 345 000 za borbu protiv krijumčarenja migranata u Albaniji, Crnoj Gori i BiH

Vlada Norveške odvojiće više od 345 000 eura u svrhu podrške borbi protiv krijumčarenja na novom zapadnobalkanskom pravcu kretanja između Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Projekat provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u periodu od decembra 2018. do 31. maja 2020.

Kao odgovor na sve fleksibilnije i sofisticirano djelovanje krijumčara migrantima, projekat će osigurati podršku graničnoj policiji i osoblju u centrima za prihvat u cilju identifikacije krijumčarenja migrantima i zaštite migranata, ranjivih na nasilje, zloupotrebu i iskorištavanje.

Projekat će osigurati i podršku praktičnoj saradnji između policije i jedinica za krivične istrage pri tužilaštvima u svrhu razmjene informacija i dokaza, te vođenja zajedničkih istraga, prenosi Anadolija.

Projekat takođe ima za cilj osiguranje podrške lokalnim akterima iz javnog i civilnog društva u zajednicama koje su pružile utočište migrantima i izbjeglicama, te podizanje svijesti i razumijevanja o pravima migranata, njihovih potreba i rizika kojima su izloženi.

Sporazum su potpisali Haakon Blankenborg, direktor Odjeljenja za jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Peter Van der Auweraert, šef Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.