BIH: Uhapšen pukovnik, izdavao vojno zemljište
ilustracija

BIH: Uhapšen pukovnik, izdavao vojno zemljište

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je zbog istrage za zloupotrebu položaja lišen slobode osumnjičeni pukovnik Oružanih snaga BiH.

Po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, službenici SIPA, na području Sarajeva, lišili su slobode Ramiza Mićivodu (1969.) aktivnu vojnog službenika OS BiH u činu pukovnika.

Osumnjičeni je lišen slobode u okviru predmeta na kojem rade Tužilaštvo BiH i SIPA a odnosi se na krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 220. KZ BiH.

On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlašćenja te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.

U predmetu je ostvarena saradnja s bataljonom Vojne policije OS BiH, a o aprovedenoj aktivnosti informisano je Ministarstvo obrane BiH.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.