Ustavni sud danas o žalbama: Predložena obustava izvršenja kazne zatvora

Slučaj Medojevića i Kneževića

Ustavni sud danas o žalbama: Predložena obustava izvršenja kazne zatvora

Sudije izvjestioci Ustavnog suda Mevlida Muratović i Milorad Gogić predložile su Vijeću suda obustavu izvršenja kazne zatvora u trajanju do 60 dana koju je Viši sud odredio poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću zbog odbijanja da svjedoče, saznaje Pobjeda.

Vijeće Ustavnog  suda Crne Gore danas će, na sjednicama koje su zakazane za 10 i 11 sati, odlučivati o žalbama koje su podnijeli advokati Kneževića i Medojevića na rješenja Apelacionog i Višeg suda.

Zakon o Ustavnom sudu, u članu 63, otvara mogućnost da Ustavni sud u toku postupka može narediti da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje do donošenja konačne odluke, na zahtjev podnosioca prijedloga, samo u iznimnim slučajevima, ukoliko podnosilac inicijative ,,učini izvjesnim nastupanje neotklonjivih štetnih posljedica“.

U dosadašnojoj praksi Ustavnog suda Crne Gore nije donešena takva ,,privremena mjera“, navodi list.

Prema informacijama Pobjede, sutkinja izvjestilac Ustavnog suda Mevlida Muratović predložila je Vijeću suda obustavu izvršenja kazne zatvora, do konačne odluke o ustavnosti lišenja slobode Medojevića, po žalbama njegovih pravnih zastupnika, advokata Miroja Jovanovića i Dušana Radosavljevića. Dvojica srpskih advokata zastupaju pred Višim sudom u Podgorici nekoliko optuženih za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine, u procesu koji vodi sutkinja Suzana Mugoša.

Tročlano vijeće ustavnog suda, čiji je predsjednik Miodrag Iličković, a članovi sutkinja izvjestilac Mevlida Muratović i sudija Budimir Šćepanović. Mjeru obustave pojedinačnog akta Apelacionog suda predložio je još u petak popodne, kako saznaje podgorički list, i sudija izvjestilac Milorad Gogić u slučaju Milana Kneževića, koji se, od časa ,,stavljanja u zatvor“ Medojevića nalazi u prostorijama Skupštine Crne Gore.

Na današnjoj raspravi koja počinje u 10 sati u Ustavnom sudu, saznaće se koje i kakve ,,neotklonjive štetne posljedice“ sudija izvjestilac Gogić smatra da se mogu desiti u slučaju da Knežević produži boravak u zgradi crnogorskog parlamenta, izbjegavajući kaznu zatvora koju je odredio Apelacioni sud.

U predmetu po žalbi Kneževića odlučivaće tročlano vijeće kojim predsjedava sutkinja Desanka Lopičić, u kojem je, osim sudije Gogića, i sudija Hamdija Šarkinović.

Prema saznanjima Pobjede, predsjednica vijeća Lopičić će danas predložiti vijeću cjelovitije sagledavanje ova pravne situacije, u odnosu na prijed log sudije izvjestioca Gogića.

Kako saznaje list, sutkinja Lopičić će predložiti vijeću pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe člana 119, stav 2. Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči na sudu. Ovaj prijedlog bi, smatra Lopičić, omogućio sudu da ocijeni ustavnost citirane odredbe ZKP-a. Zato će Lopičić u konkretnom slučaju, na osnovu člana 150, stav 4, Ustava Crne Gore i člana 55, stav 1 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore – predložiti obustavu izvršenja rješenja koja su donešena na osnovu navedene odredbe ZKP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.