Ruskom policajacu koji je silovao i ubijao žene dvostruka doživotna kazna
Mihail Popokov, foto:Screenshot

Osuđen za ubistvo 56 žena

Ruskom policajacu koji je silovao i ubijao žene dvostruka doživotna kazna

Sibirski policajac koji je silovao i ubijao žene kojima je nudio noćne vožnje proglašen je krivim za još desetine ubistava, postavši tako najteži ruski serijski ubica u novijoj istoriji.

Sud u gradu Irkutsku proglasio je Mihaila Popkova krivim za 56 ubistava u periodu između 1992. i 2007. osudivši ga na dvostruku doživotnu kaznu. Već se nalazi u zatvoru nakon što je bio osuđen za ubistvo 22 žene 2015.

Popkov je nudio ženama vožnje kasno u noći, ponekad u policijskom autu, van radnog vremena pa ih je odvozio u okolinu svojeg grada Angarska u blizini Irkutska.

Ubijao ih je koristeći oružje uključujući čekić i sjekiru, zatim bi bacao njihova tijela u šumu, uz put i na lokalno groblje.

Takođe je proglašen krivim za silovanje 10 žena.

Popkov sebe opisuje kao "čistača" koji svoj dom čisti od prostituki.

Sve žrtve bile su žene stare između 16 i 40 godina. Njegova druga žrtva bila je policajac.

Pedesetčetvorogodišnji Popkov pojavio se na sudu u zatvorskoj odjeći pognute glave.

Biće odveden u zatvor koji služi samo za zatvorenike osuđene na doživotnu kaznu, pod imenom "Plavi delfin".

U okviru kazne - rijedak slučaj u Rusiji da se osuđenicima za ubistvo daje dvostruka zatvorska kazna - Popkovu je oduzeta policijska penzija.

Tužitelji su Popkova opisali kao čovjeka kojeg "patološki privlači ubijanje ljudi", ali ipak dovoljno zdravog da prisustvuje suđenju.

Istražitelji su posumnjali da se iza ubistava krije policajac zbog načina na koji je pažljivo prikrivao tragove.

Ubistva je počinio u vrijeme dok je radio kao policajac te nakon što je napustio službu 1998.

Uhvaćen je 2012. nakon što su istražitelji ponovno ispitali slučaj i sproveli testiranje DNK među stanovnicima fokusirajući se na tragove automobila pronađene na mjestu zločina.

U intervjuu za rusku internet stranicu Meduza Popkov je rekao da je nudio ženama vožnju te da je ciljao one koje su bile pijane ili su živjele na način koji smatra nemoralnim.

"Svako društvo osuđuje razvratno ponašanje", kazao je osuđeni serijski ubica.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.