Obilježena 74. godišnjica najveće pomorske tragedije u crnogorskim vodama
Foto:MOD

Obilježena 74. godišnjica najveće pomorske tragedije u crnogorskim vodama

U Donjoj Lastvi kod Tivta je obilježena je danas 74. godišnjica potonuća parobroda “Cetinje”, najveće pomorske tragedije koja se dogodila u vodama Crne Gore.

Dana 10. decembra 1944. godine, ploveći na relaciji, Tivat - Đenovići, brod je na sredini Tivatskog zaliva naišao na podvodnu magnetnu minu, koju su njemački fašisti postavili za vrijeme rata. 

Tom prilikom je poginulo oko 200 ljudi, stanovnika Boke, a među njima i 15 Italijana, pripadnika partizanske brigade “Galibardi”, podsjetili su iz resora odbrane.

Tragediju je preživjelo samo sedmoro putnika i četvorica članova posade.

GetImage1

Foto:Ministarstvo odbrane

Nakon komemoracije, na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi, sa palube motornog čamca Mornarice VCG, ČM-33, položen je vijenac u more na poziciji na kojoj je potonuo parobrod "Cetinje".

Ispred Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivta i Mornarice Vojske Crne Gore, vijenac su položili predsjednik udruženja gospodin Dragiša Ćosović i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.