Skupština radila nešto većim intezitetom, najaktiviniji Radulović, Bošnjak i Vučurović
Skupština Crne Gore

Izvještaj MANS-a za prethodnih pola godine

Skupština radila nešto većim intezitetom, najaktiviniji Radulović, Bošnjak i Vučurović

U proteklih pola godine Skupština je radila nešto većim intezitetom u poređenju sa prethodnim izvještajnim periodom (1. novembar 2017. – 30. april 2018), a većina poslanika je prekidom bojkota i povratkom u skupštinske klupe doprinjela poboljšanju rada Parlamenta.

Poslanici dijela opozicije, njih 11, i dalje bojkotuju rad Parlamenta.

Ovo su neki od zaključaka koji proizilaze iz Drugog polugodišnjeg izvještaja o radu Parlamenta koji MANS predstavlja javnosti, saopštio je Danilo Kalezić Koordinator Parlamentarnog programa.

Izvještajem je obuhvaćen period od 1. maja 2018. do 31. oktobra 2018. godine tokom koga je praćena aktivnost poslanika, klubova poslanika kao i kontrolna funkcija Skupštine.  

"Od maja do oktobra ove godine, održano je 10 sjednica na kojima je usvojeno 87 zakona i drugih akata. Četiri podtačke u okviru tačke izbori i imenovanja koje su se odnosile na Predlog kandidata za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika nisu usvojene, jer za njih nije postojala neophodna dvotrećinska većina.

U polugodišnjem periodu poslanici su zasijedali nepuna 24 radna dana ili ukupno 196 sati, pri čemu su najduže radili u junu – ukupno 12 radnih dana, a najmanje u septembru – samo dva sata", navodi se u izvještaju MANS-a.

Dodaje se da je samo 14 poslanika aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 45% poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama.

"Od prvih pet najaktivnijih poslanika čak tri dolaze iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) i to Branko Radulović, Branka Bošnjak i Jovan Jole Vučurović. Na četvrtom mjestu je poslanik Aleksandar Damjanović iz Posebnog kluba poslanika. Peto mjesto dijele tri poslanika, dva su iz vladajuće koalicije, Marta Šćepanović iz DPS-a i poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović. Treći poslanik koji dijeli peto mjesto sa pomenutim poslanicima je poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević",saopšteno je.

Među poslaničkim klubovima najaktivniji je Posebni poslanički klub, pa klub DF-a, na trećem mjestu je najveći poslanički klub DPS-a, zatim SD i LP. Slijedi poslanički klub partija manjinskih naroda, dok je na poslednjem mjestu klub SNP-DEMOS.

"Skupština kontrolnu ulogu ne vrši aktivno, a u malobrojnim slučajevima kada se kontrolni mehanizmi koriste, najčešće nisu precizirane konkretne obaveze institucija izvršne vlasti, niti postoji sistem praćenja njihovog sprovođenja. U proteklih pola godine skupštinski Odbori su organizovali dva kontrolna i devet konsultativnih saslušanja. Njima je prisustvovalo 28 osoba", kaže se u Izvještaju MANS-a.

Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, od konstituisanja ovog saziva Skupštine usvojena su 78 zaključka obavezujuća za izvršnu vlast i druge institucije.

"Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, dok su samo u 32% definisane konkretne obaveze institucija, a ostali zaključci su samo donekle mjerljivi. Skupština nema nikakav sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete za efektivno obavljanje Ustavne dužnosti da kontroliše rad izvršne vlasti", navodi se.

Skupština je kako se dodaje, načelno prihvatila predlog MANS-a da se definiše procedura za razmatranje inicijativa građana, "što je prvi korak koji će omogućiti građanima da efektivnije uživaju ustavno pravo ali i poboljšati komunikaciju između građana i najvećeg zakonodavnog tijela".

"Izvještaj i monitoring Parlamenta se realizuju u sklopu projekta ‘Unapredjenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori’ koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF)", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.