Politički dijalog i pravne nedoumice
Ilustracija

Crnogorski status kvo

Politički dijalog i pravne nedoumice

Politička i pravna zavrzlama nastala odlukama o stavljanju u zatvor poslanika u crnogorskom Parlamentu Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, otkrila je koliko su crnogorski zakoni podložni različitim pravnim tumačenjima.

Danas je očigledno jasno da u Crnoj Gori niko “ne zna“ šta je poslanički imunitet i ono što odluči Ustavni sud po žalbama Medojevića i Kneževića biće vjerovatno doprinos da se definiše razlika između građanina i njegovog predstavnika u Parlamentu.

skupstinaCG

Poslanički imunitet važi samo od početka do zaključenja sjednice Skupštine Crne Gore i ne postoji imunitet za izjave date van parlamenta, obrazložio je Apelacioni sud Crne Gore svoju odluku da odbije žalbe Kneževića i Medojevića o njihovom stavljanju u zatvor, koje je donio Viši sud. Crnogorski parlamentarci različito su reagovali na ovo pravno tumačenje ali je možda najbolje dao izvršni direktor Građanske Alijanse Boris Raonić pitajući se da li, onog momenta kad preda svoju djecu u vrtić, prestaje da bude roditelj.

Time se najbolje odslikava praznina koju je za sobom ostavilo objašnjenje Apelacionog suda o poslaničkom imunitetu. Samom logikom postavlja se i pitanje da li su poslanici u crnogorskom Parlamentu poslanici i pošto im se završi plenum. Ustav Crne Gore, kako je to za “Pobjedu“ objasnio bivši predsjednik Ustavnog suda  i profesor ustavnog prava u penziji Blagota Mitrić, propisuje da poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje ili glasanje u obavljanju poslaničke funkcije, te da se protiv njega ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

Ukoliko se tumačenje bivšeg predsjednika Ustavnog suda i objašnjenje Apelacionog suda ukrste i pođe se od stava da je poslanički imunitet važi samo od početka do zaključenja sjednice Parlamenta, može se postaviti pitanje kakav to zločin može, tokom parlamentarne rasprave, da počini poslanik, ako mu imunitet pokriva krivična djela za koja je propisana kazna zatvora manja od pet godina. Jer samo u slučaju da tokom rasprave u Parlamentu isti počini zločin za koji se u zatvor ide na duže od pet godina, on može biti uhapšen a da Parlament ne raspravlja o skidanju njegovog imuniteta. Opet, ovo  dovoljno govori o prazninama koje ostaju nakon tumačenja pravnih odredbi koje, što je u Crnoj Gori normalna pojava, popunjava politika.

A ta politika je od ljetos u procesu formiranja političkog dijaloga vlasti i opozicije koji je izrodio privremeni parlamentarni Odbor za unaprijeđenje izbornog zakonodavstva. Procesa u koji više nade očigledno polažu strane adrese nego crnogorski političari. A da se slučaj Medojevića i Kneževića uklapa u priču o političkom dijalogu u Crnoj Gori dovoljno govori i to što je predsjednik Parlamenta Ivan Brajović iznio nade da pravne nedoumice neće ugroziti politički dijalog. Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav je tokom sastanka sa Ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i direkotorom Policije Veselinom Veljovićam pitao i za slučaj dvojice poslanika Demokratskog Fronta.  

“Pitali smo ministra o hapšenju poslanika bez prethodnog skidanja imuniteta. Razgovarali smo i o tome kako će to uticati na proces EU integracija“, objavio je Orav. Iako na prvi pogled objavljeno ne znači ništa, diplomatski jasno upućuje da aktuelna politička situacija itekako može imati uticaja i na procese za koje se Orav raspituje.

A Crna Gora je opet u statusu kvo, odnosono u potrebi održanja postojećeg stanja koje je samo po sebi neodrživo. 

     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.