Preminula najpoznatija ruska aktivistkinja za ljudska prava
Ljudmila Aleksejeva, foto: Screenshot

Preminula najpoznatija ruska aktivistkinja za ljudska prava

Najpoznatija ruska aktivistkinja za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva (91) preminula je juče u bolnici u Moskvi, saopštili su ruski zvaničnici.

Ona je bila pionir u borbi za ljudska prava i višedecenijski disident u ŠSR i Rusiji, tražeći oslobađanje političkih zatvorenika i uvođenje demokratskih prava, prenijela je agencija AP.

"Ovo je gubitak za cio pokret za ljudska prava u Rusiji", rekao je predsjednik ruskog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov.

Aleksejeva je zbog svoje borbe za ljudska prava dobijala prijetnje smrću, a sovjetska vlast ju je protjerala 1977. godine.

Vratila se 1993. godine u Rusiju, gdje je nastavila sa svojim predanim radom na polju zaštite ljudskih prava i demokratije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.