Ovo su novi dokazi da je voće i povrće dobro za mozak
Foto: Shutterstock

Ovo su novi dokazi da je voće i povrće dobro za mozak

Sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu da smanje izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u poređenju s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

Naučnici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina, a na početku istraživanja bili su prosuječno 51 godinu stari. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Takođe su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosječno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata naučnici su utvrdili da su muškarci koji su redovno jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 odsto manje izglede za umjerene kognitivne probleme i 34 odsto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.

Za konzumiranje voća nije se činilo da utiče na rizik umjerenih kognitivnih problema, ali muškarci koji su pili više soka od narandže imali su 47 odsto manje izglede za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje tog soka, pišu naučnci u časopisu Neurologija.

Idealansmoothiezadecu

Foto: Shutterstock

“Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narandžastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (narandže) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije Čengženg Juan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Muškarci bi ipak trebali da pripaze koliko soka od narandže piju, dodaje on.

“Zaštitna uloga redovnog konzumiranja soka od narandže uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca. S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentrisanih voćnih šećera najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno”, savjetuje Juan.

Hina/Rojters

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.