Poslušajte kako duva vjetar na Marsu (VIDEO)
Foto:NASA

Vanzemaljski zvuci

Poslušajte kako duva vjetar na Marsu (VIDEO)

Sonda InSajt koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vjetra, tutnjavu niske frekvencije.

Snimak je juče objavio NASA centar za razvoj.

Procjenjuje se da je vjetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a naučnici navode da je riječ o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uvo može da čuje.

"Podsjeća me na sjedenje napolju u vjetrovito ljetnje popodne. U neku ruku, ovako bi zvučalo da sjedite u sondi InSajt na Marsu", rekao je Don Benfild, naučnik s univerziteta Kornel.

Naučnici uključeni u projekat slažu se da zvuk ima vanzemaljski kvalitet.

Tomas Pajk sa Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci "prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji".

Buku je napravio vjetar koji je duvao u solarne panele InSajta i tako izazvao vibriranje cijele svemirske sonde. Zvuke su snimili senzor za vazdušni pritisak i seizmometar sonde.

Niska frekvencija je posljedica male gustine vazduha na Marsu ali i samog seizmometra, čija svrha je otkrivanje seizmičkih talasa u podzemlju.

InSajt je na Mars sletio 26. novembra.

Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.