Protesti i u Holandiji i Belgiji

Preko 30 hiljada demonstranata u Francuskoj, 700 privedenih, 30 povrijeđenih (FOTO)

Tokom današnjih protesta "žutih prsluka" u Francuskoj povrijeđeno je 30 osoba, među njima i tri policajca.

Na protestima, koji se danas održavaju u različitim francuskim gradovima, okupilo se više od 31.000 građana. 

Na pariskoj ulici Šanzelize došlo je do sukoba demonstranata i policije, koji su se nastavili i na sporednim ulicama, javlja Anadolija.

2018120823382884039721325Web

Foto: AA

Demonstranti su palili automobile, razbijali stakla na radnjama i palili barikade. Policija je i dalje suzavcem, dimnim bombama i vodenim topovima pokušavala da uspostaviti red i mir. 

Na ovo područje šalju se dodatna oklopna vozila. 

Nekoliko demonstranata u žutim prslucima pokušalo je danas popodne da zapali fasadu jedne radnje u Aveniji Jelijsejska polja gdje je u toku protest pokreta "Žuti prsluci", prenijela je agencija Frans pres i dodala da je napetost porasla u tom dijelu Pariza.

e6c1aba0

Foto: AA

Demonstranti su zapalili božićne jelke u toj aveniji, a pojedinici su koristili drvene table kao štitove naspram pripadnika snaga bezbednosti koji su bacili suzavac kako bi ih rastjerali.

9885b697

Foto: AA

Tokom protesta "žutih prsluka" u Francuskoj do sada je privedeno 700 osoba, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loren Nunjez.

Prema njegovim riječima, na protestima, koji se danas održavaju u različitim francuskim gradovima, okupilo se više od 31.000 građana. 

Nunez je dodao da je širom zemlje privedeno više od 700 osoba. 

Okupljanje građana na protestima "žutih prsluka" koji se održavaju svakog vikenda od sredine novembra i koji su primorali Vladu Emanuela Makrona da odustane od planova da poveća porez na goriva, počelo je jutros. 

Demonstranti su pokušali probiti policijske barikade, na što su pripadnici snaga sigurnosti intervenisali korištenjem suzavca i palica. 

2018120823382193639703162Web

Foto:Anadolija

Okupljeni demonstranti uzvikuju "Makron, ostavka". 

U cijeloj zemlji mobilisano 89.000 policajaca, što je znatno više od 65.000, koliko ih je bilo na francuskim ulicama prošlog vikenda. Samo u Parizu je mobilizovano 8.000 policajaca. Na terenu je i 12 oklopnih vozila. 

Protesti u Holandiji i Belgiji

Okupljeni na protestima "žutih prsluka" u Hagu, Amsterdamu i Roterdamu u Holandiji tražili su ostavku Vlade te zemlje.

Uzvikivali su slogane: "Ostavka Rute" i "Odlazi Rute", tražeći na ovaj način ostavku holandskog premijera Marka Rutea. 

Protesti "žutih prsluka" organizuju se u znak nezadovoljstva zbog priliva migranata, ekonomske situacije građana sa srednjim primanjima kao i zbog troškova zdravstva i obrazovanja. 

2018120823382604839713200Web

Roterdam, foto:Anadolija

 U glavnom gradu Belgije jutros je počeo protest "žutih prsluka", a prema posljednjim informacijama demonstranti se kreću prema Šumanovom trgu na kojem se nalaze institucije Europske unije (EU), javila je Anadolija

Demonstranti su ranije zatvorili autoput koji vodi ka Francuskoj. 

Portparolka briselske policije Ilse Van de Keere ranije je potvrdila da je prije početka protesta u belgijskoj prijestolnici, policija privela 50 osoba koje su se nalazile na željezničkoj stanici i na području Šumanovog trga.

2018120823382354339707381Web

Brisel, foto:Anadolija

Kako javlja novinar AA, demonstranti su stigli do policijske barikade u blizini zgrade Savjeta Evropske unije. 

Briselska policija poduzela je na tim područjima opsežne sigurnosne mjere, a u blizini tih institucija postavljena je i bodljikava žica. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.