Grand Prix za mašinsku zgradu mHE Bistrica u Majstorovini
Nagrađeni objekat, foto:Kodex. arhiva

Salon arhitekture u Podgorici

Grand Prix za mašinsku zgradu mHE Bistrica u Majstorovini

Arhitektama Marku Radonjiću i Mariji Stanojević dodijeljena je osebna nagrada, Grand Prix, u kategoriji realizacije za objekat mašinske zgrade mHE Bistrica Majstorovina na trećem crnogorskom salonu arhitekture.

Salon je otvoren sinoć u prostorijama nekadašnjeg Titeksa u Podgorici.

Salon je inače, održan pod sloganom „Paraarhitektura“ a otvorio ga je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Naglasio bih da će Ministarstvo kulture uvijek davati podršku ovakvim akcijama u kojima se potvrđuje struka, jer, još jednom bih podsjetio, brzina razvoja i potrebe savremene Crne Gore moraju biti usklađeni sa njenim izuzetnim prirodnim ambijentom i kompleksnim arhitektonskim nasljeđem.
Njihovim narušavanjem narušili bismo i sopstveni kulturni i identitetski habitus. U sprječavanju toga, manifestacije kao što je Salon arhitekture mogu mnogo toga da urade, jer to jesu događaji na kojima se prezentuju najbolje ideje recentne crnogorske arhitekture, čime se otvara i onaj neophodni prostor za problematizaciju, preispitivanje i polemike, što podiže dinamiku i odgovornost ne samo arhitektonske već i cjelokupne kulturne scene Crne Gore. Upravo se na taj način stvara ambijent za iznalaženje najboljih rješenja našeg budućeg arhitektonskog razvoja“, kazao je Bogdanović na otvaranju.
GetImage

 

Publici će biti prikazana u okviru Salona 74. ostvarenja, podijeljena u sedam kategorija, i to: Realizacije, Projekti, Enterijeri, Istraživanje i eksperiment, Publikacije, Konkursni radovi i Studentski radovi.

Petočlani žiri je jednoglasno donio odluku o priznanju Radonjiću i Stanojević.

07nagrada

Članovi žirija su bili Lea Pelivan, Hrvatska, Dean Lah, Slovenija, Milan Djukić, Srbija, Slobodan Radoman, Hong Kong i Srdjan Tadić, Crna Gora.

Minihidroelektranu Bistrica u  Majstorovini ove godine su svečano otvorili crnogorski premijer Duško Marković u sklopu obilježavanja svečanosti povodom 3.januara - Dana Opštine Bijelo Polje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.