Opštinama na Sjeveru 50%  prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica
Sa sjednice

Predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Opštinama na Sjeveru 50% prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica

Vlada Crne Gore je na 101. sjednici utvrdila Predlog Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se uspostavlja povoljan regulatorni okvir za podršku razvoju opština u Sjevernom regionu i obezbjeđuje njihova finansijska stabilnost.

"Ključna novina utvrđena ovim Zakonom je povećanje ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju Sjevernom regionu sa 12 odsto na 50 odsto, izuzev opštini koja ima do 3.000 stanovnika kojoj se ustupa 70 odsto. Utvrđeno je i povećanje procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju Središnjem regionu za 2 odsto u odnosu na važeća rješenja", saopšteno je nakon sjednice.

Definisano je osnivanje Fonda za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata, kao novog instituta, čime će se stvoriti uslovi za povlačenje sredstava EU i drugih donatora u cilju povećanja investicione aktivnosti i razvoja opština.

Vlada je donijela i novu Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave.

Kako je saopšteno, u okviru sa usaglašavanja sa Zakonom o državnoj upravi i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim se stvaraju normativni uslovi za veću efikasnost i funkcionalniji rad Uprave policije.

Vlada je donijela Odluku o Energetskom bilansu Crne Gore za 2019. godinu koji obuhvata bilanse električne energije, uglja, nafte, naftnih derivata i biogoriva, kao i godišnju analizu učešća energije iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji. Energetskim bilansom su predviđene i mjere za njegovu realizaciju.

U skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada je usvojila Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u 2017. godini, jedanaesti do sada.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je predložila Skupštini akcionara „Luka Bar” AD Bar, da za članove novog Odbora direktora, predstavnike državnog kapitala, izabere Nedžiba Ibrišimovića, Vladana Radonjića, Biljanu Jakić i Vojina Žugića.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.