Srećno dijete je javni interes (VIDEO)
ilustracija

Crnogorski novinari o etičkom izvještavanju o djeci

Srećno dijete je javni interes (VIDEO)

U cilju unapređenja i promovisanja etičkog izvještavanja o djeci u Crnoj Gori, crnogorski novinari su, nakon Rojtersovog treninga koji je za njih organizovan u novembru u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije Crne Gore i UNICEF-a “Birajmo šta gledamo”, snimili spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.

“Pozdravljamo inicijativu crnogorskih novinara i medija da podrže kampanju medijske pismenosti podizanjem svijesti o etičkim standardima novinarstva posebno kada su u pitanju djeca. Vjerujemo da ćemo kroz ovakve i druge zajedničke akcije unaprijediti kvalitet izvještavanja o pitanjima prava djeteta u našoj zemlji”, poručio direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić.

I šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali pozdravlja jedinstvo crnogorskih novinara oko poštovanja prava djeteta u medijima.

“Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta kada kroz adekvatno izvještavanje o njihovim problemima pomažu da se njihov položaj u zemlji unaprijedi. Biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava i najboljeg interesa djeteta. Raduje nas što crnogorski novinari prepoznaju svoju ulogu etičkih reportera i promotera ljudskih prava” poručuje Kogali.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, kada novinar nije siguran je li dijete u opasnosti treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest, podsjetili su iz AEMa.

"Ključno je i da priča u kojoj se dijete identifikuje neće imati za posljedicu bilo kakvu patnju djeteta, njegovu diskriminaciju, stigmatizaciju ili odbacivanje od strane lokalne zajednice. Takođe, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je: žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja; počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja; optuženo ili osuđeno za zločin; HIV pozitivno, ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i roditelj ili staratelj potpuno svjesno daju saglasnost", naglašavaju iz Agencije.

Rojtersov trening za medije o etičkom izvještavanju nakon kojeg je snimljen ovaj spot organizovan je u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” koju su Agencija za elektronske medije i UNICEF pokrenuli sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.