Kad starimo rastu nam uši i nos, ali to nije sve...
Ilustracija

Kad starimo rastu nam uši i nos, ali to nije sve...

Čovjek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovaj broj dostigao i prije nego što je navršio pola vijeka.

Do pedesete godine života, čovjek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama. 

Do toga djelimično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. Dijelom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osjetljivim na povrede i mikrotrošenje. 

Žene koje su rodile imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente.

Menopauza utiče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonske promjene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma, u bilo kojoj od kostiju stopala. 

Cjelokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne liječi kako treba, male pukotine, debljine dlake, mogu da se pogoršaju, pa se i kost može pomjeriti sa svog mjesta, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerziteta Harvard.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.