Crnoj Gori još 68,6 miliona eura iz EU fondova za infrastrukturne projekte

Evo šta će sve biti izgrađeno

Crnoj Gori još 68,6 miliona eura iz EU fondova za infrastrukturne projekte

Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 68,6 miliona eura bespovratne podrške Evropske unije i bilateralnih donatora Zapadnobalkanskog investicionog okvira za sprovođenje četiri investiciona projekta iz oblasti saobraćaja i životne sredine i pripremu projektne dokumentacije za dva nova projekta, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Dodatna sredstva odobrena su na devetnaestom sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Luksemburgu, u organizaciji Evropske komisije i Evropske investicione banke.

"Dodatna bespovratna sredstva su odobrena kroz četvrti poziv za investicione projekte i dvadeseti poziv za pripremu projekata, a u kontekstu finansijske podrške koju EU i bilateralni donatori ovog instrumenta pružaju u okviru Berlinskog procesa", saopšteno je.

Kako se pojašnjava, za izgradnju prioritetnog dijela obilaznice oko Budve u okviru trase primorske varijante Jadransko-jonskog autoputa EU će izdvojiti 42,1 milion eura za radove, čija će ukupna vrijednost premašiti 188 miliona eura.

"Izgradnjom prioritetnog dijela obilaznice značajno će biti unaprijeđen putni saobraćaj u ovom dijelu primorja i riješen problem saobraćajnih gužvi u centru Budve, posebno tokom ljetnjih mjeseci", kažu iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Osim ulaganja u putni saobraćaj, EU je odobrila dodjelu 16,3 miliona eura bespovratne podrške za razvoj željezničkog saobraćaja, kojima će biti finansiran dio projekta vrijednog 40 miliona eura. 

"Pored rekonstrukcije čeličnih mostova i dionice željezničke pruge Lutovo-Bioče, projektom je predviđena nabavka tri nova voza za putnički saobraćaj, čime će se značajno unaprijediti sigurnost, efikasnost i udobnost ove vrste saobraćaja za građane. Sastavni dio projekta je i rekonstrukcija radionica i depoa za održavanje vozova u Baru i Nikšiću i nabavka nove opreme za ovu svrhu", saopšteno je.

Osim toga odobreno je 7,7 miliona eura bespovratne podrške bilateralnih donatora ovog instrumenta za jačanje infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine.

"Iznosom od 4,7 miliona eura biće finasirana izgradnja kanalizacione mreže u Risnu i Perastu, čime će biti riješeno pitanje prikupljanja otpadnih voda u ovim primorskim mjestima, što će uticati na poboljšanje kvaliteta vode za kupanje u Bokokotorskom zalivu. Za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijelom Polju dodijeljeno je 3 miliona eura, što čini gotovo polovinu neophodnih sredstava za rješavanje pitanja tretmana otpadnih voda u najvrećoj opštini na sjeveru Crne Gore. Podrška projektima u oblasti životne sredine u skladu je s opredijeljenjem EU da dugoročno podrži napore Crne Gore usmjerene na unapređenje sistema zaštite životne sredine", saopšteno je.

Kada je u pitanju finansijska podrška za pripremu projekata, odobreno je 1,3 miliona eura za pripremu potrebne dokumentacije za rekonstrukciju željezničke pruge na dionici od Podgorice do granice s Albanijom i 1,2 miliona eua za pripremu projekta izgradnje novog zatvora u Mojkovcu.

„S obzirom na to da se sredstva dodijeljuju kroz pozive koji su otvoreni za sve države Zapadnog Balkana, činjenica da je Crnoj Gori ove godine dodijeljeno najviše sredstava potvrđuje sposobnost Vlade i administracije da na adekvatan način planira ulaganja i infrastrukturu i pripemi projekte u sakladu sa zahtjevima i pravilima EU“, rekla je zamjenica glavnog pregovarača – nacionalana IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

Untitled

Ona je naglasila je da će Vlada nastaviti s posvećenim radom kad je u pitanju planiranje investicija u infrastrukturu, na liniji opredjeljenja da su upravo infrastrukturni projekti među glavnim pioritetima Vlade.

Uvjerena sam da će sprovođenje ovih projekata biti od izuzetnog značaja za svakodnevni život građana, ali i za intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja kroz unapređenje saobraćajne povezanosti i stvaranje preduslova za razvoj turizma kroz poboljšanja u oblasti zaštite životne sredine“, poručila je Glišević Đurović.

Na marginama sastanka zamjenica generalnog direkotora za susjedstvo i pregovore o proširenju Katarina Maternova je tokom razgovora s Ivanom Glišević Đurović čestitala na odobrenim projektima i iskazala spremnost za nastavak uspješne saradnje.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.