Privrženost osnovnim vrijednostima OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova
Darmanović u Milanu

Darmanović u Milanu

Privrženost osnovnim vrijednostima OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvuje na 25. zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS-a koji se održava 6. i 7. decembra u Milanu.

Govoreći o ulozi OEBS-a u pravcu jačanja bezbjednosti, ministar Darmanović je kazao da su aktivnosti organizacije i puno poštovanje temeljnih vrijednosti OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje bezbjednosnih izazova.

„Aktuelne krize samo potvrđuju relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i pokazuju značaj uloge koju OEBS ima u obezbjeđivanju jedinstvene platforme za konstruktivni dijalog o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima“, istakao je Darmanović, ukazavši na neophodnost čvrste privrženosti osnovnim vrijednostima OEBS-a - poštovanju demokratije, vladavine prava, te ljudskih prava i sloboda.

U kontekstu nedavne upotrebe vojne sile i ruskih aktivnosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, koje trenutno predstavljaju najveći i najozbiljnji izazov evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, Darmanović je ocijenio da se radi o još jednoj direktnoj posljedici kršenja temeljnih principa na kojima OEBS odnosno međunarodni poredak počivaju.

Podsjetio je da je Crna Gora izrazila zabrinutost zbog incidenta i pridružila se pozivima za deeskalaciju tenzija. Na toj liniji ponovio da Crna Gora u potpunosti podržava rješavanje krize mirnim i diplomatskim putem, uključujući i Trilateralnu kontaktnu grupu i Normandijski format, koja se temelji na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Na marginama Ministarskog savjeta, šef crnogorske diplomatije je razgovarao sa italijanskim kolegom Enzom Moaverom Milanezijem. Sagovornici su pozdravili priroritete italijanskog predsjedavanja usmjerene na jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja, borbe protiv radikalizacije, promocije dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, borbe protiv netolerancije i diskriminacije te jačanja strukturnog dijaloga. 

Juče je u Milanu ministar Darmanović razgovarao i sa šefom diplomatije Slovačke Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Jermenije Zohrabom Mnatsakanijanom, kao i azerbejdžanskim kolegom Elmarom Mamadjarovim.

Delegacija Crne Gore je, tokom Ministarskog savjeta u Milanu, učestvovala na pratećem događaju koji je bio posvećen inicijativi Francuske i Njemačke za sveoubuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) na Zapadnom Balkanu i usvojenoj mapi puta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.