Johanes Han

EU ne želi da uvozi neriješene sporove

"Malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u EU"

Malo je vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali neophodno je da kod pristupanja prva i šesta zemlja ima realnu perspektivu, kazao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču.

 Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi neriješene sporove.

"Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja - objasnio je Han.

Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim rečima, već je izazvao "dinamiku“, ukazujući na primjer rješavanja spora oko imena Makedonije. Kritiku je Han uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

"Često se stiče uticak da su uhvaćene "male ribe", dok se gotovo ništa ne čuje o djelovanju protiv "velikih riba" na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje, onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav bi se želio u brojnim oblastima“ - kazao je Han, aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je pobjegao u Mađarsku.

Han je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu. Podsjetio je da je slogan EU "ujedinjeni u diverzitetu", dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.

On je istakao da taksa koju je uvela Priština na srpsku robu nije bio korak koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Han je dodao i da je uvođenje taksi od strane Prištine potvrdilo koliko je još uvijek krhka situacija u regionu.

Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana koji su ukazali da je najveći problem regiona odliv mozgova, kao i težak položaj sindikata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.