Šaćiri i Džaka

Šaćiri, Džaka inicijatori

"Dvoglavi orao" izraz godine u Švajcarskoj

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, za "dvoglavog orla" svi su čuli u Švajcarskoj. Danas je ta riječ dobila titulu "riječ godine".

Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, porijeklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvoglavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta riječ je dobila titulu "riječ godine",piše B92.

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porijekla koji imaju dvojno državljanstvo.

"Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama", navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora riječi godine. 

Ta riječ je pobijedila i na njemačkom i na italijanskom govornom području. ZHAW je, prilikom utvrđivanja riječi godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini. 

Riječ godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primijenjenu lingvistiku ZHAW. 

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i prvi put je ove godine utvrđena i riječ godine na italijanskom. Kada je riječ na francuskom govornom području, riječ godine je „mentalna preopterećenost" (ćarge mentale).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.