Haradinaj: Kosovo će 14. decembra donijeti suverenu odluku o transformaciji Bezbjednosnih snaga
Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Kosovo će 14. decembra donijeti suverenu odluku o transformaciji Bezbjednosnih snaga

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će Kosovo 14. decembra donijeti "suverenu odluku o transformaciji Bezbjednosnih snaga (BSK) u Vojsku Kosova".

Haradinaj je i dodao da ta odluka "sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrijednosti".

On je na Fejsbuku objavio da je stav kosovskih institucija o transformaciji BSK u telefonskom razgovoru prenio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

"Informisao sam generalnog sekretara Stoltenberga da je Kosovo opredijeljeno za proces tranzicije BSK, što će obezbijediti profesionalnu, multietničku i kredibilnu službu za građane Kosova", napisao je Haradinaj. 

NATO je ranije saopštio da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg danas obavio telefonske razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, koje je upoznao sa ishodom sjednice ministara spoljnih poslova NATO na Zapadnom Balkanu. 

Stoltenberg je u tim razgovorima naveo da bi i Srbija i Kosovo trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbjegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje. 

"Sa Haradinajem sam pokrenuo pitanje o planu da se krene naprijed sa transformacijom Kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku. Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vrijeme, da ide protiv savjeta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbjednosti bude evoluirao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti", naveo je Stoltenberg, a prenio je NATO.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.