Stoltenberg: Beograd i Priština da pokažu smirenost i uzdržanost
Jens Stoltenberg

Telefonski razgovori sa Vučićem i Haradinajem

Stoltenberg: Beograd i Priština da pokažu smirenost i uzdržanost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbjegavaju provokativne izjave ili postupke.

NATO je saopštio da je Stoltenbeg danas pozvao telefonom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja. 

"Obojicu sam podsjetio da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini put do trajnog mira i stabilnosti regiona", naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Stoltenberg je rekao da je u razgovoru s Haradinajem naglasio da je plan za transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku došao u pogrešno vrijeme, da je protivan savjetu mnogih članica NATO i da će imati negativne posledice po perspektive Kosova za evroatlantske integracije.

On je naveo da je Haradinaju rekao da će u slučaju promjene mandata Bezbjednosnih snaga Kosova, NATO morati da preispita nivo angažovanja s tim snagama.

Haradinaj je posle razgovora sa Stoltenbergom saopštio da će Kosovo 14. decembra donijeti "suverenu odluku o transformaciji Bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova". On je na Fejsbuku naveo da je Stoltenbergu prenio stav kosovskih institucija o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku.

Stoltenberg je naveo da je s Vučićem razgovarao o potrebi da se smanje tenzije, dodajući da je NATO posvećen bezbjednosti i stabilnosti Kosova preko misije Kfor.

Kabinet predsjednika Srbije saopštio je da su se Vučić i Stoltenberg dogovorili da ostanu "u stalnom i direktnom kontaktu", kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu, kako bi razmjenjivali informacije i pratili razvoj situacije. 

Predsjednik Srbije je u telefonskom razgovoru "upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima", navodi se u saopštenju.

Vučić je izrazio zebnju zbog namjera Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i bezbjednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu i "zahvalio generalnom sekretaru NATO na konstataciji da nije vrijeme za formiranje vojske Kosova", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Stoltenberg naglasio koliko cijeni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.